monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Fotografii realizate în secolul al XIX-lea, prezentate la Cluj

Vernisajul expoziţiei de fotografii realizate în secolul al XIX-lea va avea loc vineri, 5 septembrie 2014, ora 17.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Fotografiile din secolul al XIX-lea au fost realizate de Orban  Balazs şi Veress Ferenc, iar Fekete Zsolt a reconstituit creațiile foto ale celor doi. Expoziția va fi deschisă în perioada 5-21 septembrie 2014.

Între anii 1999 şi 2012, Fekete Zsolt, artist fotograf din Târgu-Mureş, a vizitat locurile imortalizate de Orbán Balázs şi Veress Ferenc în secolul al XIX-lea, pentru a reconstitui fotografiile realizate de aceștia prin atenta căutare a unghiului, perioadei calendaristice, momentului din zi şi condițiilor de luminozitate întrunite la realizarea fotografiilor originale.


Fotografiile sale sunt expuse alături de variantele prelucrate digital ale fotografiilor de epocă. Întrucât în tehnica fotografică s-a produs, între timp, trecerea de la analog la digital, artistul a dublat cu aparatul digital numeroase fotografii executate în trecut.

Punând faţă în faţă imaginea de acum o sută cincizeci de ani şi cea de azi, expoziţia prezintă un timp istoric extins pe durata a cinci generaţii şi, de asemenea, un prezent tehnic,  ilustrând dimensiunea magică a fotografiei prinsă între spațiu și timp.


 

Etichete: secolul XIX vernisaj