Actualitate

O firmă care funcţiona pe principiul „roţii ţigăneşti” a fost închisă

Inspectorii de Protecţia Consumatorilor au închis definitiv un operator economic din Cluj-Napoca care le percepea rate clienţilor fără să le acorde efectiv şi împrumutul.

Firma „First Exit Group” SRL a fost închisă definitiv de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi a primit o amendă de 25.000 lei.

„First Exit Group” SRL, cu sediul social în Cluj-Napoca şi punct de lucru în Timişoara, oferea împrumuturi cu toate că nu era autorizată pentru acest tip de activitate, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în care se menţionează că firma a fost închisă definitiv.


Plăteau rate înainte să primească împrumutul

Mai mulţi clujeni au făcut reclamaţii la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Cluj după ce au fost înşelaţi de firma „First Exit Group”. Modul de operare al firmei era similar „roţii ţigăneşti”: aceasta promitea împrumuturi, având în vizor mai ales clienţi vulnerabili, şi le solicita acestora să plătească rate înainte de a le acorda efectiv banii solicitaţi.

Astfel, potrivit inspectorilor ANPC, împrumuturile erau acordate în cel mai fericit caz abia după o anumită perioadă de timp şi doar dacă clienţii intrau în prealabil într-o schemă piramidală prin achitarea unor sume lunare de bani.


„În urma cercetărilor s-a constatat că respectivul operator economic încălca prevederile legale privind protecţia consumatorilor, prin acordarea de împrumuturi prin aşa-zise contracte de mandat care nu ofereau informaţii simple şi uşor de înţeles determinând să se ia o decizie în necunoştinţă de cauză, afectându-le astfel interesele economice”, se arată în informarea ANPC.

Un astfel de caz, relatat de presa locală, este cel al unei pensionare din Cluj care a dorit să împrumute 15.000 de lei prin „First Exist Group”. Reprezentanţii firmei au anunţat-o că creditul îi va fi acordat, cu menţiunea că are de plătit o taxă de 480 de lei şi o primă rată de 250 de lei. Ulterior, femeia a fost anunţată că dacă doreşte să aibă şanse mai mari să primească într-adevăr împrumutul, trebuie să achite cât mai multe rate înainte de asta.


Vizau clienţi cu venituri mici

De altfel, se pare că firma urmărea în special atragerea unor clienţi vulnerabili din punct de vedere economic, cum este şi cazul pensionarei trase în piept.

„Din materialele promoţionale, utilizate de operatorul economic, s-a observat că acesta se orienta spre atragerea consumatorilor vulnerabili, cu venituri scăzute, chiar şi cu credite la operatorii financiari-bancari. Astfel putem considera că acesta nu urmărea ajutorarea consumatorilor, deoarece informaţiile oferite sunt neclare, neinteligibile, ambigue astfel consumatorul mediu fiind determinat sau susceptibil determinat să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o. În acest sens, sfătuim consumatorii să fie extrem de atenţi, să nu încheie nici un fel de contract de împrumut fără a se informa, în prealabil, asupra tuturor condiţiilor contractuale şi să nu se lase atraşi în capcane, precum ofertele mult prea avantajoase pentru ei”, a declarat Marius Dunca, preşedintele ANPC.


CRPC Cluj a dispus sancţionarea operatorului economic cu amendă în valoare de 25.000 lei şi închiderea definitiva, precum şi informarea IGPR SIF care a dispus întocmirea unui dosar penal.

Autoritatea trage încă un semnal de alarmă şi a anunţat că CJPC Timiş a constatat prezenţa pe piaţă a unui operator economic similar (SC Saturnus Finance SRL), care are aceiaşi administratori ca şi SC First Exit Group SRL. În ultimele trei luni, CJPC Timiş a amendat firma cu 135.000 lei, în total, şi a dispus măsura complementară de încetarea practicii, fiind sesizate şi celelalte instituţii abilitate ale statului.


Un an de viaţă, datorii de 283.000 de lei

Firma „First Exit Group” SRL a fost înfiinţată în iulie 2013 iar de atunci până în prezent a reuşit să adune restanţe de sute de mii de lei la bugetul de stat. Potrivit risco.ro, firma a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 462.000 de lei, având 12 angajaţi, iar profitul net a fost de 42.757 lei. Datoriile firmei la sfârşitul anului trecut erau de circa 283.619 lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter