monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Un bucătar clujean, câștigătorul locului III la ”World Sushi Cup” 2014

Clujeanul Alexandru Răcătău, bucătarul de la Tokyo Japanese Restaurant din Cluj-Napoca

Clujeanul Alexandru Răcătău, bucătarul de la Tokyo Japanese Restaurant din Cluj-Napoca a obținut locul III la Campionatul Mondial de Sushi ”World Sushi Cup 2014”, un concurs dedicat bucătarilor din Europa și America, de la restaurante cunoscute la nivel internațional, care a avut loc în perioada 20 – 21 august în orașul Tokyo din Japonia.

Concursul a avut la bază două secțiuni: ”Edomae Sushi”(Traditional) și ”Creative Sushi”.

Prima secțiune din concurs, ”Edomae Sushi”, a avut loc în data de 20 August și a pus accentul pe pregătirea unui platou cu sushi tradițional japonez, surprinzând acuratețea bucătarilor.

Cea de-a doua secțiune, numită ”Creative Sushi”, din 21 August, a dorit să transpună modul în care bucătarii din diferite colțuri ale lumii percep prepararea unui Sushi original, aducând în atenția juriului partea creativă a bucătarilor, moment în care arta se îmbină cu știința.

Reprezentantul Tokyo Group este considerat un artist la locul de muncă, datorită pasiunii sale de a crea și a răbdării care îi vine în ajutor în perfecționarea de zi cu zi.

În acest an, bătălia s-a dat pentru primele trei locuri, acordate celor mai buni bucătari din concurs. Modalitatea de premiere a fost diferită față de cea de anul trecut, căci premiile au constat în locul I, II și III, ceilalți concurenți primind doar diplome de participare.

Alexandru Răcătău a câștigat în cadrul ambelor secțiuni locul III, aflându-se pe podiumul ”World Sushi Cup”, alături de ceilalți câștigători din Japonia, Suedia și un japonez din America: ”E o presiune foarte mare, mai ales când participi pentru prima dată la un astfel de concurs! A contat foarte mult că am fost format de către Tsuchiya Naofumi, bucătar japonez, e altceva să înveți să prepari sushi de la o persoană care cunoaște tradiția culinară din Japonia cu adevărat. Înțelegi asta mai ales când ai de pregătit în fața unui juriu un sushi tradițional, în Tokyo din Japonia, și simți cum te ajută regulile învățate la Tokyo din Cluj”, spune Alexandru Răcătău.

Master Chef Tsuchiya Naofumi se află de 11 ani în domeniul HoReCa și a instruit zeci de bucătari de sushi, care lucrează în restaurantele Tokyo Group sau în străinătate. După o experiență frumoasă de anul trecut, în care s-a întors acasă cu medalii de aur, acum, ajungând Alexandru pe piedestalul din Japonia, Tsuchiya Naofumi spune că: ”Bucuria e mare, e foarte mare. Și sunt mândru de Alex. În astfel de momente, simt că după 11 ani de muncă, îmi primesc răsplata. Și clar, efortul merită când treci prin astfel de emoții pentru cei pe care îi pregătești pe acest drum.”