Actualitate

Supraviețuitorii accidentului aviatic din Apuseni, cetățeni de onoare ai comunei Horea

Trei dintre supraviețuitorii accidentului aviatic din 20 ianuarie - medicii Sorin Ianceu și Radu Zamfir și copilotul Răzvan Petrescu - au primit duminică în Mătișești - Horea, în cadrul Târgului Lemnarului, titlul de cetățean de onoare al acestei comune din Apuseni, după ce cu o zi înainte, sâmbătă, au urcat, ultimii doi pentru prima dată, la locul în care s-a prăbușit avionul.

La ceremonie au asistat peste două sute de persoane, printre care și politicieni.

'Pentru felul de a vă jertfi dându-i vieții o nouă șansă de supraviețuire' și 'Pentru felul în care ați făcut din viață o lumină asupra viețuirii' se putea citi pe diplomele acordate de către autoritățile locale celor trei supraviețuitori, care au revenit la Horea însoțiți de familii, potrivit Agerpres. Alături de medicul Zamfir s-a aflat în momentul acordării acestui titlu fetița sa, iar de Sorin Ianceu, băiatul și fetița sa.


Același titlu a fost acordat și celorlați doi supraviețuitori — Valentin Calu și Cătălin Pivniceru, care nu au putut fi prezenți duminică la Horea, fiind plecați, potrivit secretarului comunei Horea, Corneliu Olar, în străinătate.

Autoritățile locale au conferit titlul de cetățean de onoare post mortem pilotului Adrian Iovan și Aureliei Ion, diplomele urmând să fie înmânate de către autoritățile locale rudelor acestora.


Titlul de cetățean de onoare al comunei Horea a fost acordat, de asemenea, primilor trei salvatori ajunși la locul accidentului, Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu și Gheorghe Trif.

Cu cei trei moți s-au întâlnit sâmbătă, chiar la locul în care s-a prăbușit avionul, cu cei trei supraviețuitori. Dacă Ianceu a mai fost, în aprilie, la Horea, Radu Zamfir și Răzvan Petrescu au fost pentru prima dată de la producerea accidentului în locul în care a căzut avionul.


Doctorul Zamfir, care l-a îmbrățișat pe Argentin Todea, luându-se în brațe reciproc, și-a adus aminte ce 'moment de bucurie' a fost atunci când i-a văzut, în noaptea accidentului, pe salvatori. 'Sunt niște momente greu de descris. Ce s-a întâmplat aici (pe Vârful Petreasa, locul unde a căzut avionul — n.red.) o spun și copacii ăștia care sunt retezați', a afirmat Radu Zamfir.

La rândul său, Sorin Ianceu a spus că liniștea de pe munte îi aduce aminte de 'acea noapte'.


Sprijinit în cârje, ajutat de unul dintre salvatori, copilotul Răzvan Petrescu a urcat pe jos o distanță apreciabilă până la locul prăbușirii aeronavei. Gheorghe Giurgiu i-a explicat acestuia unde anume și în ce poziție l-a găsit, copilotul amintindu-și că s-a târât câțiva centimetri.

Alături de supraviețuitori și salvatori, cele peste o sută de persoane, printre care mulți tineri veniți din județul Neamț, prezente sâmbătă pe Dâmbul Bumbului au asistat la o slujbă de pomenire a celor două victime oficiată de către un preot din Horea.


De asemenea, acolo unde sătenii au amenajat, luna trecută, într-un foișor de lemn un 'altar', unde, alături de crucea pe care aceștia au pus-o aici a doua zi după accident, au fost expuse fotografii cu Aura Ion și Adrian Iovan, precum și unele realizate, de-a lungul vieții, chiar de către pilot, cei prezenți au depus duminică o coroană de flori.

 

abonare newsletter