Actualitate

IPS Andrei le-a transmis politicienilor să renunţe la “polemicile sterpe de la televizor” şi să respecte cele zece porunci

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, a făcut un apel către enoriași, vineri, de Sărbătoarea Sfintei Maria, să asculte poruncile lăsate de Iisus Hristos, avertizând că oamenii le încalcă foarte des, ceea ce face din respectarea acestora o mare provocare. Acesta a mai spus că dacă politicienii vor respecta, la rândul lor, cele zece porunci şi poporul o va duce mai bine.

În predica ținută vineri la Nicula, ierarhul a spus că, atunci când oamenii nesocotesc poruncile lui Iisus, Maica Domnului este foarte tristă și i-a îndemnat pe cei prezenți să își imagineze cum ar fi dacă de a doua zi toată lumea ar mai ordonată, mai respectuoasă și mai corectă.

"Dacă le împlinim, vom observa că e pace, armonie, nu se claxonează, nu e agitație, toată lumea împlinește poruncile. La serviciu e corectitudine, nimeni nu pierde timpul și lucrează cu eficiență, la școală copiii nu copiază, pentru că nu vor să fure, studenții nu au gânduri de păcat. După serviciu se întorc acasă, răsfoiesc ziarele, au dispărut imaginile imorale și articolele de scandal, la televizor nu e scandal, nu e polemică stearpă și nesfârșită dintre politicieni, nu se mai batjocoresc unii pe alții, pentru că e atât de importantă mângâierea oamenilor de care nu avem acum parte, dar va rămâne în viitor. Aceasta este marea provocare, cum ar fi dacă de mâine am respecta poruncile lui Hristos", le-a transmis Andrei Andreicuț credincioșilor.


Mitropolitul Clujului a mai spus că, de două milenii, ascultarea poruncilor a dat oamenilor soluții pentru multe situații dificile.

"De 2.000 de ani, Maica Domnului face același lucru: ori de câte ori creștinii s-au găsit într-o situație dificilă, a mijlocit la Mântuitor și, dacă au ascultat creștinii poruncile lui Hristos, toate situațiile dificile au fost rezolvate. De câte ori Maica Domnului nu are motive să spună că nu îi place ce facem, pentru că noi încălcăm rând pe rând toate cele zece porunci. Este nevoie să păzim poruncile și, astfel, îl găsim pe Dumnezeu. Dacă le păzim, rămânem în grațiile lui Hristos și ale Maicii Domnului", a afirmat mitropolitul Clujului.


Mitropolitul Clujului a enumerate cele zece porunci și a arătat că oamenii le încalcă pe toate, greșind și față de ei înșiși, și față de semenii lor, și față de Dumnezeu.

"Să nu ucizi — este a șasea poruncă. Se fac atâtea avorturi iar Maica Domnului este tristă și ne atenționează că nu îi place ce facem. Această poruncă o încălcăm și când oamenii sunt de acord cu eutanasia. Dacă nu le mai sunt utili părinții, îi elimină de pe scena vieții. E un păcat strigător la cer. Ce să mai vorbim de a șaptea poruncă, desfrâul, a opta, furtul, a noua, minciuna. Toate poruncile lui Hristos le încălcăm și atunci Maica Domnului este tristă. Dacă le împlinim, ne iubește mult", a precizat înaltul ierarh ortodox.


În încheierea predicii sale, Andrei Andreicuț i-a îndemnat pe cei 40.000 de creștinii adunați în curtea Mănăstirii Nicula să aibă încredere că, dacă se străduiesc să respecte poruncile, lumea va deveni mai bună.

"Noi, creștinii, trebuie să fim idealiști, să credem că se poate face câte un pic de bine, fiecare să ne străduim să împlinim poruncile lui Hristos, să facem o altă atmosferă în jurul nostru iar atunci când vor fi mulți oameni buni, se va schimba atmosfera din lumea asta în care se trăiește tumultuos și sunt atâtea necazuri", a adăugat mitropolitul Clujului.


Zeci de mii de oameni au participat în aceste zile la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, un așezământ atestat documentar în anul 1552, unde anual, în data de 15 august, are loc unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din țară.

Din anul 1699, Mănăstirea Nicula a devenit foarte cunoscută, după ce o icoană a Maicii Domnului a lăcrimat timp de o lună, faptul fiind menționat de un proces verbal al unor militari austrieci. Sfânta Liturghie, oficiată întotdeauna de mitropolitul Clujului, căruia i se alătură înalți ierarhi ortodocși, este evenimentul central al zilei de 15 august.

abonare newsletter