Actualitate

Guvernul a încercat, prin INS, să ascundă că România a intrat în recesiune

Cum explică şeful INS, Tudorel Andrei, faptul că nu a făcut publică revizuirea negativă a creşterii economice pe trimestrul I.

Eurostat a anunţat că România a intrat în recesiune tehnică, fără însă ca informaţia să fie făcută publică de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Eurostat a arătat că economia României a scăzut în al doilea trimestru faţă de primul, şi în trimestrul I faţă de trimestrul IV din 2013, scăderea fiind rezultatul unei revizuiri a datelor iniţiale, care arătau o creştere de 0,1%.
În schimb, INS a comunicat joi dimineaţa doar datele privind creşterea economică din trimestrul II faţă de primul trimestru, însă nu şi revizuirea făcută public de Eurostat.


Tudorel Andrei, şeful INS, a explicat pentru HotNews.ro această „omitere” prin prisma faptului că instituţia pe care o conduce “a folosit un model de comunicat din 2009”.

“La următorul comunicat, din luna septembrie, vor fi publicate mai multe date despre PIB, despre creşterea economică, contribuţia diferitelor sectoare la creşterea economică etc”, a declarat Tudorel Andrei pentru sursa citată.
Tudorel Andrei a devenit preşedintele INS în ianuarie 2013, fiind numit în funcţie de premierul Victor Ponta după ce acesta din urmă a decis să-l demită pe fostul șef al INS, Vergil Voineagu, pentru “greşeala gravă” comisă în calcularea PIB pe 2011.

Ultimele Stiri
abonare newsletter