Actualitate

Povești nemuritoare cu GUNOAIE puțitoare. Contractul pentru Centrul de Deșeuri ar putea fi REZILIAT!

Lucrările la rampa ecologică de gunoi din Cluj se derulează cu încetinitorul și există riscul ca termenul de finalizare a proiectului să nu fie respectat.

Dacă centrul de deșeuri nu va fi finalizat până la finele lui 2015, autoritățile județene vor fi obligate să dea înapoi banii de la Uniunea Europeană, noua rampă fiind construită cu bani europeni, iar cetățenii vor rămâne cu gunoiul la ușă.

De la deschiderea șantierului, în vara anului trecut, nu s-a lucrat foarte mult astfel că viitoarea rampă de gunoi nu este deloc vizibilă acum. Cel mai recent blocaj a fost în luna iunie a acestui ani când un subantreprenor de la noua rampă a rupt un versant pentru a duce pământul respectiv la Aeroport. Acum, conducerea Consiliului Județean Cluj vrea să recupereze ceea ce nu s-a făcut în ultima perioadă când mai mult s-a stat decât să se construiască. “Nu sunt mulțumit de modul în care se derulează lucrările astfel că am cerut o expertiză care ar urma să fie gata în 23 august. În funcție de rezultat, fie vom rezilia contractul și vom organiza o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor, fie vor fi introduse clauze la actualul contract prin care constructorul va fi penalizat dacă nu respectă graficele de derulare a lucrărilor”, a declarat Mihai Seplecan, actualul președinte al Consiliului Județean Cluj.


Construirea centrului de deșeuri se realizează de către un consorțiu de firme al cărui lider este firma Confort din Timișoara care îi are ca parteneri firmele Atzwanger din Austria, Ladurner Impianti din Italia şi Vel Service din Bucureşti. Valoarea proiectului este de 76 milioane de euro.

Rampa veche nu poate fi încă închisă

Derularea în reluare a lucrărilor la centrul de deșeuri nu sunt singurele probleme legate de viitorul gunoaielor clujenilor. Conform etapelor firești ale realizării rampei noi, trebuie închisă cât mai repede actuala groapă de gunoi de la Pata Rât, dar acest lucru nu poate fi făcut deoarece rampa este tot în proprietatea Primăriei când de fapt ar trebui să fie în cea a Consiliului Județean. “Mâine (vineri – n.red.) vom avea o întrevedere cu domnul primar Emil Boc și cu directorul tehnic din Primărie, domnul Virgil Poruțiu pentru a găsi soluția legală de preluare de către Consiliul Județean a rampei de la Pata Rât. Trebuie preluată de la Primărie pentru a putea organiza licitația de închidere a ei”, a explicat Mihai Seplecan.


Probleme și la rampa provizorie

Conform prevederilor Uniunii Europene, groapa de gunoi actuală trebuia închisă deja și în locul acesteia să funcționeze una temporară. Autoritățile județene nu au reușit nici să o închidă pe cea veche, nici să deschidă una temporară. Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj a subliniat că autorizarea rampei provizorii este una dintre problemele acute la ora actuală. “Problema de criză este autorizarea unei rampe provizorii care se face de către Garda de Mediu care ne cere intrare de pe centură la teren. Se lucrează acum la găsirea unei intrări care trebuie autorizată de cei de la Drumuri Naționale”, a spus Vakar Istvan. După obținerea autorizației de la Drumuri Naționale, lucrurile ar trebui să se defășoare cu rapiditate în ceea ce privește rampa provizorie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter