Actualitate

A MURIT cascadorul Szobi Cseh

Cascadorul Szobi Cseh a murit, în noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni, la vârsta de 71 de ani, după ce, în iulie 2012,a fost diagnosticat cu o formă de cancer al sângelui numită mielom multiplu micromolecular.

Potrivit Mediafax, cascadorul a murit, vineri, în jurul orei 03.00, după o grea suferinţă, în urma complicaţiilor renale hepatice, cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a precizat într-o conferință de presă Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Szobi Cseh va fi înmormântat duminică, la ora 15.00, la cimitirul Bellu din Capitală, a declarat pentru Mediafax producătorul Alex Cseh, fiul cascadorului.


Trupul neînsufleţit al cascadorului va fi depus la capela cimitirului Bellu din Bucureşti sâmbătă, în jurul orei 12.00.

Szobi Cseh fusese internat la Fundeni din 20 iulie, în stare foarte gravă, el fiind diagnosticat din iulie 2012 cu o formă de cancer al sângelui, cu complicaţii, caz în care rata de supravieţuire este de 6 - 8 luni, potrivit medicilor.


Szobi Cseh a fost diagnosticat în iulie 2012 cu mielom multiplu micromolecular în stadiul 3, o formă de cancer al sângelui, prezentând încă de atunci afectare renală şi tumori osoase.

Acesta a suferit numeroase tratamente și internări, la ultima dintre ele fiind în 20 iulie, „când a fost internat de urgenţă, în stare foarte gravă, însă atunci se deplasa singur”, a declarat șeful Secţiei de hematologie de la Institutul Clinic Fundeni, Daniel Coriu, caracterizându-l pe Szobi Cseh drept „un luptător".


Cine a fost Szobi Cseh?

Szabolcs (Szobi) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa "Ganea". Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele "Împuşcături pe portativ" (regizat de Cezar Grigoriu), "Tom Sawyer şi Huckleberry Finn" (producţie franceză) şi "Serbări galante" (în regia lui René Claire).

Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm - Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.


Între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv "Amen", în regia lui Costa-Gavras.

Etichete: deces
Ultimele Stiri
abonare newsletter