Actualitate

Studenţii de la medicină, de pe băncile facultăţii în teren la o catastrofă

Zeci de studenţi mediciniști din întreaga țară vor avea ocazia să pună în practică ce au învăţat de-a lungul anului la facultate şi să aplice “în teren” medicina de urgență și medicina de catastrofă.

„Accident cu victime multiple. Intervine un echipaj SMURD şi un echipaj de descarcerare. Victime cu traumatisme multiple”, aşa va suna apelul de urgenţă la 112 la care studenţii de la medicină vor interveni pentru a acorda primul ajutor în cadrul Emergency Medicine Summer School (EMSS) care se va desfăşura în perioada 24 – 31 august la Arieșeni.

Şcoala de vară, aflată la cea de-a doua ediţie, este organizată de Societatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR), filiala Cluj, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, SMURD Cluj-Napoca şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Avram Iancu” al judeţului Cluj.


Victimele, machiate profesionist

Potrivit organizatorilor, scopul acestei școli de vară este de a oferi studenţilor la medicină, din anii 1-6 de studiu, posibilitatea de a-şi îmbogăţi atât cunoştinţele teoretice, cât mai ales pe cele practice în managementul unui pacient politraumatizat. Tematica din acest an este axată pe tratamentul medical și chirurgical de urgenţă.

“În 30 august va avea loc o simulare cu victime multiple la care va participa un echipaj SMURD și un echipaj de descarcerare. Victimele vor fi machiate profesionist, cu machiaje folosite de soldați în antrenamente și simulări. Exercițiile de descarcerare vor fi executate pe mașini reale. În cadrul şcolii de vară sunt discutate noțiuni pe care este imperios necesar să le cunoască orice viitor medic, indiferent de specializare. Iar faptul că totul se desfășoară la munte, sub supravegherea atentă a colegilor de la SMURD, face din EMSS una dintre cele mai căutate școli de vară de acest gen din țară”, declară Alina Budacan, președinte SSCR Cluj.


Decor de spital în mijlocul naturii

Partea practică va fi susţinută astfel încât fiecare student să execute toate manoperele, atât cele de bază, cât și cele avansate, efectuate în prespital și unitatea de primire urgențe UPU, pe manechine profesioniste. De altfel, atelierele practice includ și ecografia de urgență FAST. Față de ediția trecută, organizatorii vor introduce şi tehnici de salvare montană.

“Acestea, împreună cu ambulanţele SMURD şi autospecialele de descarcerare ale Serviciului de Pompieri prezente pentru exercițiile de simulare, crează un mediu de învățare apropiat de realitate”, mai spun organizatorii.


Studenții vor fi asistați de instructori dintre care medici, instructor ISU, trainer studenţi ai SSCR Cluj și paramedici SMURD Cluj, cât și medici specialişti și primari cu specializare în medicină de urgenţă, medicină montană, anestezie terapie-intensivă, boli infecţioase și membri ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj şi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca.

“În urma acestei experiențe, orice participant ar trebui să cunoască ce trebuie și mai ales ce nu trebuie să facă într-o situație de urgență, să facă evaluarea primară și secundară a pacientului politraumatizat, să aplice corect măsurile de basic și advanced life support, și mai ales să învețe să lucreze în echipă. Medicina de urgență este «un sport în echipă», nu poți face foarte multe de unul singur”, a mai precizat Budacan.


Simulare contra cost

Participarea la școala de vară din acest an costă 650 lei şi aici se pot înscrie studenții la medicină din toată țara, însă numărul de locuri este limitat.

,,La EMSS se pot înscrie studenții de la medicină, de la orice secție și toți cei doritori, dar vor fi selectați doar 32”, declară coordonator EMSS, Robert Szabo.


Studenţii medicinişti au instruit militarii români

Anul trecut, EMSS a început o colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, unde militarii au fost instruiți pentru pentru a face față necesităților teatrelor de operații și unor evenimente din timpul pregătirilor acțiunilor de luptă, colaboare inițiată de locotenentul Aron Daniel.

“Noi, aici la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre de la Cincu aveam un proiect de instruire pentru personalul medical militar, iar eu fiind în Cluj, înscriindu-mi fiica, anul trecut la Facultatea de Medicină am văzut un afiș al școlii de vară EMSS și am văzut ce tematică abordează în tabără. Era foarte asemănătoare cu tematica pe care o abordăm noi aici la instruire, un pic într-un alt fel. Atunci am sunat persoana de contact de pe afiș și de-acolo s-a născut colaborarea. Ne-am întâlnit și am găsit o oportunitate, în primul rând, să încercăm să facem ceva împreună. E foarte importantă interacțiunea cu sistemul civil de asigurare medicală, pentru că, de multe ori, trebuie să lucrăm împreună și atunci e important să ne și pregătim împreună”, spune Aron Daniel.

Raed Arafat merge la Arieşeni

Organizatorii mai spun că ideea unei școli de vară dedicată în întregime medicinei de urgență a fost foarte bine primită de studenții mediciniști din toată țara. La ediţia din acest an de la Arieşeni vor participa ca invitați speciali secretarul de stat Raed Arafat, Adela Golea (Șef UPU-SMURD Cluj), Aron Daniel, Ion Moldovan (actualul şef al ISU Cluj), Vasile Şomlea (fost şef al ISU Cluj) şi Ioan Dorel Tulai (comandant al Detaşamentului de Pompieri Cluj-Napoca).

Articol scris de Mădălina Nica, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

abonare newsletter