monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Pericol de inundații pe Someșul Mic

Hidrologii din Cluj au emis o avertizare care vizează bazinul hidrografic Someșul Mic, în intervalul 29 iulie ora 16.00 – 30 iulie ora 06.00.

Pericol de inundații pe Someșul Mic

În intervalul menționat vor avea loc creşteri de niveluri şi debite, scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie în bazinul hidrografic Someșul Mic. “Conform atenţionării meteorologice cod galben emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, respectiv, în  cursul zilei de 29 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în întreg bazinul Someş-Tisa, în special în zona judeţului Cluj. Se vor semnala precipitaţii sub formă de aversă, cantităţile de precipitaţii putând depăşi 20 l/mp, izolat 30 l/mp”,  afirmă reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa.

În acest context, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite, în special pe afluenţii Someşului Mic, scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi formarea de viituri rapide cu caracter de inundaţii locale din cauza precipitaţiilor sub formă de aversă cu caracter torenţial.    


Fenomenele menţionate se pot produce izolat şi în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Satu Mare, cu o intensitate mai mică.

Monitorizarea parametrilor hidrometeorologici se va face cu atenţie sporită atât la staţiile hidrometrice cât şi la cele pluviometrice, transmiţându-se avertizări ori de câte ori va fi cazul, imediat după producerea fenomenelor, conform regulamentelor aflate în vigoare.