monitorulcj.ro Menu
Actualitate

"Falşii poliţişti" au făcut primele victime la Cluj

Poliţiştii clujeni atrag atenţia asupra unui caz recent de tentativă de înşelăciune semnalat în Cluj. Falşi poliţişti bat la uşa clujenilor şi le cer datele de identificare pe care apoi le pot utiliza pentru comiterea altor infracţiuni.

Infractorii au găsit o nouă metodă de a înşela. Aceştia, sub pretextul că sunt poliţişti care caută un infractor periculos, bat la uşa posibilelor victime, le verifică identitatea şi le notează datele persoanle (nume, CNP etc.). Datele astfel obţinute pot fi folosite la săvârşirea altor infracţiuni, precum obţinere frauduloasă de împrumuturi, atrag atenţia poliţiştii clujeni.

În Cluj-Napoca au fost semnalate astfel de cazuri cu precădere în cartierul Mănăştur.


„În fapt, doi tineri bine îmbrăcaţi, în haine civile, bat la uşa mai multor persoane, aleatoriu. Se prezintă ca fiind poliţişti, se legitimează şi, prezentând o legitimaţie falsă, cer documente de identitate ale locatarilor, sub pretextul că sunt în căutarea unui infractor periculos. Aceştia îşi notează datele personale ale celor cu care discută, comportându-se ca adevăraţi poliţişti, conform scenariului bine ticluit. Victimele acestui tip de înşelăciune sunt persoanele care nu pun la îndoială intenţiile şi buna credinţă a celor din jur, cu atât mai puţin ale poliţiştilor, devenind astfel potenţiale «victime perfecte». Apelăm la clujeni să manifeste atenţie când astfel de «presupuşi poliţişti» le bat la uşă, deoarece datele lor pot fi folosite pentru sâvârşirea de infracţiuni, precum obţinere frauduloasă de împrumuturi”, se arată într-un comunicat al IPJ Cluj.

Poliţiştii le recomandă clujenilor să fie prudenţi atunci când furnizează date personale şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.


„Nu primiţi în locuinţă persoane care îşi declină calităţi oficiale decât după ce aţi verificat cu atenţie actul de identitate şi legitimaţia de serviciu, precum şi fotografiile aplicate.  Pentru a-i ajuta pe adevăraţii poliţiştii să îi identifice pe escroci, reţineţi cât mai multe din semnalmentele celor care vă abordează, iar dacă aveţi posibilitatea, fotografiaţi-i! Dacă sunteţi contactat de un «aşa zis poliţist» şi aveţi dubii cu privire la calitatea sa oficială, anunţaţi Poliţia prin Apelul Unic de Urgenţă 112, pentru a vă acorda sprijin”, recomand[ reprezentanţii IPJ Cluj.

Etichete: date personale