Actualitate

Povestea de succes a celui mai nou teatru independent din Cluj

Reactor este cel mai nou teatru independent din Cluj-Napoca. S-a deschis în luna martie, iar spectacolele lor au un real succes în rândul publicului. În Spania, teatrele independente funcționează de 30 de ani.

Strada Petofi Sandor, numărul 4: o poartă mare, vopsită în roșu și ticsită cu afișe. De partea cealaltă, din curte, actrița Lucia Mărneanu lucrează la o pictură murală în timp ce iepurele casei, Relu, se plimbă de colo-colo. Acesta este atmosfera, într-o seară de iulie, din Reactor, noul teatru independent din Cluj-Napoca, aflat la finalul unei prime stagiuni încununate cu succes.

Fondat în luna martie a anului 2014 prin efortul tinerilor actori Oana Mardare și Doru Taloș, Reactorul de Creație și Experiment (pe numele lui complet) a reunit în cele 4 luni de activitate piese de teatru, concerte de muzică folk, proiecții de film, expoziții și workshop-uri. Cei doi fondatori, a căror casă este în aceeași curte cu teatrul, spun cum a început povestea celui mai nou spațiu cultural alternativ al orașului. Oana și Doru au absolvit Actoria în cadrul Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj, iar în 2010 au plecat în Barcelona la masterat. Acolo au avut primul lor contact cu teatrul independent unde, timp de un an, au lucrat într-o companie independentă.


În Spania, teatrul independent funcționează de 30 de ani

Sistemul din Spania era foarte diferit față de cel din România: fiecare trupă se administrează singură, ocupându-se de promovarea și producția spectacolelor lor pe cont propriu. „Acolo ne-am făcut curaj să acceptăm sistemul acesta, care e destul de dificil (adică, sperie foarte mult, mai ales când ești proaspăt absolvent) și am început să lucrăm așa. Tot lucrând timp de un an, ne-am dat seama că ar fi un mare avantaj dacă am avea un spațiu stabil, pentru că multe aspecte dificile s-ar simplifica: ai unde să repeți, știi când joci, știi că îți faci promovare pe termen lung, că se creează un brand”, povestește Oana.

În Barcelona sistemul acesta funcționa deja la un nivel foarte înalt, un mare procent al teatrelor din oraș fiind independente. „Ce se întâmplă acum în România se întâmpla în Barcelona anilor ‘80. În prezent, sistemul este mult mai dezvoltat, de exemplu unele teatre independente de acolo fac parte din grupuri, care administrează mai multe spații din Barcelona”, apreciază Doru. Experiența din străinătate i-a ajutat foarte mult: au început să se întrebe dacă este posibil și realizabil să deschidă un asemenea teatru înapoi în țară.


Teatru în locul unei foste tipografii

Realizând faptul că în Cluj lipsește un asemenea spațiu profesionist și dorind să se întoarcă de unde au pornit, cei doi actori au pus bazele Reactorului de Creație și Experiment. „Ne-am gândit că ar prinde bine. Nouă ne-a prins bine, dar și colegilor noștri”, adaugă Doru. Întorși în Cluj la începutul anului, și-au calculat bugetul, apoi au închiriat și renovat spațiul de pe strada Petofi Sandor, acesta găzduind în trecut o tipografie. „Nu-i ușor dacă nu ai deloc bani la început, altfel trebuie să convingi anumiți oameni să te finanțeze și până când nu ai un argument mai concret e foarte greu. Acum, după patru luni de activitate, ne dăm seama că ajută  atunci când îi spui unui potențial sponsor că tu ai deja un spațiu și un proiect în desfășurare”, afirmă Oana.  

Încă de la început, Doru și Oana au strâns o echipă cu care să colaboreze la realizarea proiectului: Raluca Mara, actriță; Cristian Ban, regizor și coordonatorul proiectului „Reactor Social”; Delia Gavlițchi, regizor și inițiatoarea platformei „Mini Reactor”; Daniel Peslari, consultant administrativ al Reactorului și Alexa Băcanu, teatrolog și PR.


1.000 de spectatori la un spectacol maraton de 24 de ore

Până în luna martie au reușit să își împlinească idealul: marea deschidere a spațiului Reactor. „Ne doream foarte mult să organizăm un eveniment de lansare care să aibă o anumită vizibilitate, așa că am avut nevoie de ceva care să atragă atenția mass-mediei și a artiștilor,” spune Doru.


Așa a luat naștere „Caută o Reacție!”, un eveniment-maraton de 24 de ore structurat pe 13 module de câte o oră și jumătate, fiecare abordând o temă și un stil diferit.  Palmaresul final este unul impresionant: în jur de 1.000 de spectatori și 140 artiști colaboratori, de la elevi ai Liceului de Artă Dramatică la street artist-ul Kero. „A fost perioada cea mai intensă de socializare din viața mea!”, râde Oana. „La modul că întrebam lumea: « Știi pe cineva care face ceva? Dă-mi numărul de telefon! » și îi sunam. Deși am lansat call-ul de participare, cam 75% din artiști au fost contactați personal. Le-am explicat, le-am povestit, pentru că era ceva nou, și oamenii aveau nevoie de detalii: cine, ce, unde se lansează. Pe de altă parte încercam totuși să rămânem public anonimi , adică să nu dăm toată informațiile astea până înainte de lansare”, explică Oana. 

Pe parcusul evenimentului, organizatorii au dormit cu schimbul, cea mai puțin aglomerată perioadă fiind cea dintre orele 5.00 și 9.00 dimineața, sălile fiind pline în restul timpului. În serile după maraton, a urmat un spectacol de improvizație al trupei Just Push Play și un concert al artistei Ada Milea.


Primele proiecte

Imediat după lansare au venit și primele colaborări cu Asociația Reciproca, AnimaArt Festivalul Photo România, Create.Act.Enjoy și Teatrul FIX de la Iași. Curând a urmat și premiera piesei „9 din 10” cu Oana, Oana Hodade și Lucia Mărneanu în regia Letei Popescu, ultimele două fiind câștigătoare ale premiul UNITER pentru debut cu piesa „Parallel”. Până în momentul de față, acesta este cel mai de succes spectacol din Reactor, el jucându-se de șase ori cu sala plină și participând la mai multe festivaluri de teatru din jurul țării. Un alt proiect de succes este cel al regiorului Cristi Ban, „Sub Reflector”: un proiect care le oferă 10 minute pe scenă oamenilor obișnuiți ai Clujului, care pot urca pe scenă pentru a vorbi despre sine și de a-și expune talentele ascunse. La prima ediție au participat oameni din diferite categorii sociale, de la studenți până la pensionari: un fost ofițer de armată care improviza poezii pe loc, sau o tânără casnică de la țară care le-a oferit un dans extraordinar celor din public.

Mini Reactor pentru copii

Poate cel mai prietenos proiect este Mini Reactor de sub egida Deliei Gavlițchi, un proiect destinat copiilor mici, constând din spectacole cu păpuși și diverse workshop-uri. „Văd că se dă sfoară în țară printre mămici, care comunică foarte bine între ele, se pare”, spune Oana. Între 30 și 60 de copii și părinți participă săptămânal la activitățile din cadrul proiectului, pentru ei organizându-se și o petrecere specială cu ocazia zilei de 1 iunie. În cadrul Mini Reactorului a avut loc premiera unei adaptări după „Ridichea cea uriașă”, acesta găzduind recent și spectacole din festivalul de teatru de păpuși, „European Master Puppeteers”.

« Aaa, Reactor, o fi vreun bar »

Nu în ultimul rând, Reactorul găzduiește și seri de muzică. „Cel mai greu a fost să obișnuim publicul să vină la ora fixă. Pui pe afiș ora 8.00, multă lume înțelege că probabil începe de fapt la ora 9.00,” spune Doru. „Dacă nu știi unde vii, te gândești « Aaa, Reactor, o fi vreun bar »”, adaugă el. Deși unii spectatori au fost suprinși să descopere o sală de spectacole, chiar acest aspect a ajutat multe din concertele susținute acolo, artiștii apreciând mult mai mult un mediu în care publicul este mai atent la muzică, fără a fi deranjați de fumul de țigară sau de chelneri.

Reacții, impresii și planuri

Publicul clujean de toate vârstele a primit cu mare căldură noul spațiu cultural, Reactorul având vizitatori de toate vârstele. Chiar și în perioadele în care Clujul era aglomerat cu tot felul de festivaluri și evenimente culturale, succesul Reactorului nu și-a pierdut deloc avântul. Cea mai grea a fost concurența cu evenimentele gratuite: „Încercăm să lucrăm cu publicul astfel încât ei să își dea seama că e important să plătească bilet și să sprijine artiștii,” spune Doru.

Pentru stagiunea următoare, Oana și Doru își doresc să dezvolte în continuare toate proiectele deja consacrate ale Reactorului, cât și să creeze unele noi - ateliere pentru copii și pentru adulți, cât și premiera unui nou spectacol în luna septembrie.

Flavia DIMA, studentă FSPAC - UBB, anul II

Etichete: oana mardare reactor
abonare newsletter