Actualitate

Război între motociclişti şi şoferi. IPJ Cluj: În cele mai multe cazuri, şoferii sunt vinovaţi de producerea accidentelor

De la începutul anului 2014, zeci de motociclişti au fost răniţi grav în accidente de circulaţie în care în majoritatea cazurilor vina a aparţinut şoferilor care nu le-au acordat prioritate. Potrivit statisticilor IPJ Cluj, numărul accidentelor în care au sunt implicaţi motociclişti se află în uşoară creştere faţă de 2013. Motocicliştii clujeni vor să înfiinţeze o asociaţie pentru a le sări în ajutor colegilor care cad victime neatenţiei şoferilor.

Potrivit poliţiştilor de la Serviciul Rutier Cluj, în perioada 1 ianuarie - 14 iulie 2014, pe raza judeţului Cluj s-au produs 28 de accidente de circulaţie în care au fost implicaţi conducători de motociclete. În aceeaşi perioadă, anul trecut au fost înregistrate 27 de accidente de acest gen. Pe raza municipiului Cluj-Napoca s-au produs 17 accidente în care au fost implicaţi conducători de motociclete, situaţia fiind similară cu cea de anul trecut.

“Din numărul total de accidente produse pe raza judeţului, 13 au fost raportate ca fiind accidente rutiere grave, iar 15 uşoare. De asemenea, s-a stabilit faptul că în 13 cazuri accidentele s-au produs ca urmare a nerespectării diferitelor reguli de circulaţie de către motociclişti”, arată statisticile IPJ Cluj.


Poliţiştii clujeni spun că nu există o anumită zonă în oraş care să fie catalogată cu risc crescut de producere a accidentelor de circulaţie în care să fie implicaţi motociclişti.

“În funcţie de locul producerii, accidentele nu s-au concentrat pe acelaşi segment de drum sau stradă astfel încât o anumită zonă să fie catalogată cu risc crescut de producere a accidentelor de acest gen”, au mai precizat aceştia.


Motociclist clujean: Şoferii nu ne respectă

Ovidiu (28 de ani) este motociclist şi este de părere că  "traficul e aglomerat și indisciplinat, iar șoferii nu îi respectă pe ceilalți participanți la trafic”. Mai mult decât atât, el spune că motocicliștii sunt obligați, din cauza faptului că nu sunt observați de șoferi, să folosească tobe mai zgomotoase pentru a se face cumva vizibili. Una din problemele de care se lovește frecvent Ovidiu este neacordarea de prioritate.

"Siguranța pe drumurile clujene este mai bună decât în alte orașe din punctul meu de vedere. În schimb, câinii vagabonzi care aleargă să-ți muște din roți, gropile și denivelările care te fac să sari de pe motocicletă sunt problema", este de părere acesta.


Vor înfiinţarea unei asociaţii

În încercarea de a rezolva cumva problema, comunitatea motocicliștilor din Cluj-Napoca a demarat o campanie pentru toți participanții la trafic, în special pentru șoferi. Campania se numește "Atenție la motocicliști. Și noi existăm în trafic!".

Sunt gânduri și pentru înființarea unei asociații."Avem de gând să înființăm și o asociație sportivă prin care fiecare membru să doneze periodic o sumă neînsemnată. Banii vor fi folosiți pentru ajutorul celorlalți colegi motocicliști care suferă accidente sau îi vom folosi în alte scopuri caritabile", mai povestește Ovidiu.


Şofer: Din partea motocicliştilor nu ştii niciodată la ce să te aştepţi

De cealaltă parte, șoferii sunt nemulțumiți pentru că și așa traficul este haotic pe drumurile din judeţul Cluj, iar din partea motocicliștilor “nu știi niciodată la ce să te aștepți”.

"La orele critice din zi traficul este insuportabil. Atunci trebuie să acorzi cea mai mare atenție la drum și mai ales, trebuie să intuiești ce mișcare va face celălalt, pentru că sunt destui neatenți care mizează pe asta. De semnalizare nu mai poate fi vorba. Semnalizarea a devenit un exercițiu de intuiție. Trebuie să citești expresia feței șoferului care vine din față, dacă ai timp să-l vezi, ca să știi în ce direcție vrea să meargă", spune George care are experiență în condus de peste 10 ani.


Totuși, șoferii sunt de părere că nici nu suntem învățați cu motociliștii ca participanți la trafic. "Din păcate, nu prea suntem învățați nici cu motociliștii și nici cu bicicliștii sau cei care merg cu scuterul, spre exemplu. Și ei lasă să se înțeleagă că sunt teribiliști turând motoarele la semafor sau gonind ca nebunii prin oraș. Fiecare pădure are uscături, nu zic că șoferii nu sunt teribiliști, sunt destui " mai precizează Geroge.

Cum reducem numărul accidentelor?

Reprezentanții Poliției spun că pentru prevenirea şi reducerea numărului de accidente în care sunt implicaţi conducători de motociclete/mopede sau biciclişti, poliţiştii rutieri desfăşoară activităţi săptămânal.

“Acţiunile acestora vizează impunerea respectării prevederilor legale în domeniu în vederea reducerii victimizării acestor categorii de participanţi la traffic”, transmis aceştia.

Articol scris de Ana Racheleanu, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter