Actualitate

Ziua din săptămână când au loc cele mai multe accidente de circulaţie în Cluj

În primele trei luni ale anului 2014 la nivelul judeţului Cluj au fost înregistrate 83 de accidente de circulaţie grave, în care 86 persoane au fost rănite grav şi 19 au decedat. Principalele cauze ale accidentelor grave au fost viteza, traversare neregulamentară şi neacordare de prioritate pietonilor. Dar care a fost ziua din săptămână când s-au înregistrat cele mai multe accidente?

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) a realizat o statistică privind nivelul de securitate şi siguranţă civică a locuitorilor din judeţul Cluj, unde se precizează că există cu precădere patru zile din săptămână în care au loc cele mai multe accidente rutiere.

“Circulaţia rutieră s-a manifestat ca un fenomen dinamic şi complex, dominante rămânând sporirea valorilor de trafic pe principalele tronsoane de drum, pe fondul creşterii indicelui de motorizare şi sporirii numărului posesorilor de permise de conducere, a valorilor ridicate de trafic auto si pietonal, cu multiple intersectări ale fluxurilor acestora”, se arată în statistica ATOP.


Distribuţia zilnică a accidentelor de circulaţie grave relevă faptul că în trimestrul I 2014 cele mai multe accidente de circulaţie grave s-au comis în zilele de joi (21,69%), vineri (19,28%), marţi şi miercuri (15,66%).

“În această perioadă au fost intensificate acţiunile de prevenire a accidentelor rutiere ţinând cont de principalele cauze generatoare”, se mai arată în documentul citat.


Cu ocazia acţiunilor organizate poliţiştii rutieri au constatat 304 infracţiuni şi au aplicat 19.248 sancţiuni contravenţionale. Au fost reţinute 1.461 permise de conducere şi au fost retrase 522 certificate de înmatriculare.

Cât de sigur e Clujul?

Potrivit ATOP, în trimestrul I 2014 la nivelul judeţului Cluj au fost sesizate 4.825 infracţiuni. Au fost sesizate 833 infracţiuni contra persoanei, cele mai multe reprezentând fapte de loviri sau alte violenţe (cu o pondere de peste 54%), 7 infracţiuni de tentativă de omor, un omor şi o lovitură cauzatoare de moarte.


“Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie”, precizează statistica ATOP.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 59,7% din totalul infracţiunilor înregistrate în trimestrul I 2014.


Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (72,23%). Au fost sesizate 275 furturi din locuinţe, 361 furturi din societăţi comerciale, 125 furturi din buzunare, poşete şi genţi, 287 furturi din autovehicule şi 11 furturi de auto.

În judeţul Cluj au fost înregistrate 323 infracţiuni stradale, reprezentând 6,69% din totalul infracţiunilor sesizate. Un procent de 91,95% din infracţiunile stradale îl reprezintă furturile


Infracţionalitatea în mediul şcolar se menţine la nivelul din perioada similară a anului 2013 (23 infracţiuni sesizate): 9 loviri sau alte violenţe, 13 furturi şi 1 alte genuri de infracţiuni.

În trimestrul I 2014 au fost realizate 2.162 intervenţii la apelurile primite prin 112.

Ultimele Stiri
abonare newsletter