Actualitate

UPDATE: 298 de persoane au MURIT în urma PRĂBUȘIRII unui AVION în Ucraina - FOTO

298 au murit joi după amiază, 17 iulie 2014, după ce un avion al companiei Malaysia Airlines care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât la sol de o rachetă, la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

UPDATE 10: Victimele provin din zece ţări

La bordul avionul malaezian care s-a prăbuşit în Ucraina se aflau 173 de pasageri olandezi, 27 de pasageri australieni, 43 de malaezieni, 12 indonezieni, nouă britanici, patru germani, patru belgieni, trei filipinezi, un canadian și un neozeelandez.

Ministerul Afacerilor Externe al României informează că „în urma verificărilor întreprinse de celula de criză, de la momentul convocării acesteia la nivelul Centralei MAE şi până în acest moment, nu se confirmă prezenţa niciunui cetăţean de naţionalitate română pe lista pasagerilor aeronavei de linie Boeing 777 aparținând companiei Malaysia Airlines care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur şi care s-a prăbuşit în estul Ucrainei. Celula de criză de la nivelul Centralei MAE împreună cu misiunile diplomatice la Haga, Kuala Lumpur şi Kiev rămân în legătură permanentă cu oficialitățile locale până la confirmarea listei finale a pasagerilor”.


De asemenea, auotorițile au transmis că din cele 298 de persoane aflate la bord, 61 sunt încă neidentificate. În total, în avion se aflau 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului, toţi malaezieni. Printre victime se aflau şi trei copii. Cei mai mulți dintre pasageri mergeau la o conferință internațională SIDA la Merlbourne.

UPDATE 9: Biden: Avionul a fost aruncat în aer în timpul zborului

„Din câte se pare nu a fost un accident. Avionul a fost aruncat în aer în timpul zborului”, a afirmat vicepreședintele american Joe Biden într-un discurs la Detroit.


Biden a mai declarat că doborârea avionului este „o situație gravă„ și că există multe întrebări fără răspuns.

Pe de altă parte, un oficial guvernamental american a spus că avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer, a cărei origine nu este clară încă.


UPDATE 8: În avion se aflau mulți oladezi

"La bord se aflau numeroşi olandezi", a declarat Ivo Opstelten, ministrul olandez al Justiţiei. "Nu pot spune cu precizie câţi erau. Sunt profund şocat de imaginile oribile cu fragmente ale fuselajului prezentate de presă", a spus oficialul olandez.

UPDATE 7: Au fost recuperate cutiile negre ale avionului

La locul prăbuşirii, în zona Grabov, în apropierea oraşului Şahtarsk (Doneţk), s-au deplasat membri ai miliţiilor rebele şi pompieri.


Autorităţile ucrainene nu au acces în zona dezastrului aviatic, regiunea fiind sub controlul separatiştilor proruşi.

UPDATE 6: Echipajul avionului nu semnalase nicio problemă

Echipajul avionului de pasageri al companiei Malaysia Airlines nu a semnalat nicio problemă în timp ce era în spaţiul aerian al Ucrainei, au afirmat surse oficiale ucrinene.


UPDATE 5: Petro Poroşenko: Prăbuşirea avionului de pasageri este un "act terorist"

"Nu este vorba de un simplu incident, nici de o catastrofă, este un act terorist", a declarat Poroşenko, potrivit purtătorului său de cuvânt, Sviatoslav Tsegolko.

UPDATE 4:  Numeroase cadavre, găsite în zona prăbuşirii avionului

Fragmente ale fuselajului, numeroase cadavre şi bagaje sunt pe un câmp, în zona Grabov, în apropierea oraşului Şahtarsk, în regiunea Doneţk.

La locul prăbuşirii sunt membri ai miliţiilor rebele şi pompieri.

Russia Today a publicat pe contul oficial de Twitter primele fotografii de la locul tragediei aviatice din estul Ucrainei.

UPDATE 3: Rebelii din estul Ucrainei dau vina pe aviaţia militară ucraineană

Insurgenţii separatişti proruşi din estul Ucrainei susţin că avionul companiei Malaysia Airlines a fost doborât de un avion de vânătoare ucrainean.

Totodată, rebelii proruşi din regiunea Doneţk susţin că au doborât două avioane, prezentate ca fiind "aeronave ale Forţelor Aeriene ucrainene", potrivit lui Igor Druz, consilier al "ministrului Apărării" din autoproclamata "Republică populară Doneţk".

Joi dimineaţă, Kievul a anunţat pierderea unui avion de vânătoare de tip Su-25.

Este posibil ca al doilea avion doborât să fie aeronava de pasageri a companiei Malaysia Airlines, prăbuşită joi după-amiază în regiunea Doneţk.

UPDATE 2: Premierul Malaysiei, "şocat" de prăbușirea avionului

Premierul Malaysiei, Mohd Najib Tun Razak, s-a declarat "şocat" de prăbuşirea avionului companiei Malaysia Airlines, în contextul în care o altă aeronavă a aceleiaşi companii este dispărută din martie în zona Oceanului Indian.

"Sunt şocat de relatările privind prăbuşirea avionului. Vom lansa imediat o investigaţie", a scris Mohd Najib Tun Razak pe Twitter.

UPDATE 1: Petro Poroşenko crede că avionul a fost doborât

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, nu exclude posibilitatea ca avionul de pasageri prăbuşit în estul Ucrainei să fi fost doborât cu o rachetă.

"Nu poate fi exclusă posibilitatea ca avionul să fi fost doborât cu o rachetă", a declarat Poroşenko.

----------------------------

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a dispărut de pe radare în estul Ucrainei și s-a prăbuşit în apropierea oraşului Ciahtarsk, în regiunea separatistă Doneţk, iar cel puţin 285 de persoane au murit, relatează Mediafax.

Potrivit consilierului din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, Anton Geraşenko, avionul de pasageri a fost doborât de o rachetă de tip Buk.

Compania aeriană Malaysia Airlines a confirmat că a pierdut contactul cu avionul Boeing 777. Conform aceleași surse avionul a dispărut de pe radare în timp ce zbura la altitudinea de croazieră de circa 10.000 de metri.

Avionul Boeing 777 decolase de la Amsterdam (Olanda) şi urma să ajungă la Kuala Lumpur (Malaysia). Aparatul de zbor s-a prăbuşit în estul Ucrainei, într-o zonă în care mai multe aeronave au fost atacate de către insurgenţi proruşi.

Accidentul are loc la mai mult de patru luni de la dispariţia unui avion cu 239 de pasageri al companiei Malayisian Arlines. Zborul MH370, care transporta 227 de pasageri de 13 naţionalităţi şi 12 membri ai echipajului, a dispărut pe 8 martie în spaţiul aerian al Vietnamului, autorităţile anunţând ulterior că toţi pasagerii au murit.

abonare newsletter