Actualitate

Depozitul de Filme va fi inaugurat în august. Vezi cum au reuşit organizatorii TIFF să strângă cei 7.000 de euro pentru reabilitare

Campania de strângere de fonduri pentru salvarea Depozitului de Filme din Cluj a luat sfârșit. „TIFF salvează Depozitul de Filme” este primul demers din proiectul „Salvați Marele Ecran!”. Pentru ecologizarea spaţiului şi amenajarea acestuia, iniţiatorii demersului aveau nevoie de 7.000 de euro.

“Am reușit să atragem un număr mare de susținători ai proiectului care, prin gestul lor, au confirmat importanța transformării acestei clădiri aflată în paragină într-un spațiu de interes public. Prin campania de strângere de fonduri am reușit să atragem suma de 2328 de euro. În condițiile în care contribuțiile individuale au acoperit doar o parte din suma necesară pentru recondiționarea depozitului, ne-am adresat UniCredit Țiriac Bank care s-a alăturat proiectului printr-o sponsorizare de 7000 de euro, necesară pentru a face din Depozitul de Filme un spațiu viu, unde se vor putea organiza evenimente culturale în aer liber”, precizează iniţiatorii demersului.

Depozitul va fi inaugurat în data de 8 august, odată cu festivalul Colours of Cluj, ce se va desfășura în perioada 8 - 10 august.


“Fondurile oferite de către bancă vor fi utilizate în scopul acoperirii cheltuielilor legate de igienizarea spațiului, toaletarea vegetației și amenajarea unui parc cu alei de acces din lemn și pietriș, racordarea la rețeaua de curent electric, delimitarea și îngrădirea zonei. De asemenea, vom amenaja un spațiu de joacă pentru copii, vom începe reabilitarea unei hale aflată în incinta depozitului și vom amenaja spații comune destinate organizării unor evenimente diverse. Suma colectată din campania de strângere de fonduri va fi utilizată în scopul pregătirii spațiului pentru găzduirea unor evenimente precum proiecții, ateliere, concerte, expoziții sau spectacole de teatru, care să facă din Depozitul de Filme un nou punct pe harta culturală a orașului și un loc de recreere în primul rînd pentru comunitatea locală”, mai spun aceştia.

Depozitul de Filme, fost depozit al RADEF RomâniaFilm, este astăzi un spaţiu dezolant care poate deveni în timp, atât prin potenţialul său de spaţiu alternativ de cultură urbană, cât şi prin valoarea sa istorică, un spațiu potrivit pentru dezvoltarea primului muzeu al filmului din Romania.


 „Salvați Marele Ecran!” urmăreşte stoparea fenomenului de dispariție a cinematografelor, precum și crearea unei rețele de săli moderne, digitalizate, pe tot cuprinsul țării, astfel încât, în următorii 10 ani, fiecare oraș cu peste 20.000 locuitori să aibă cel puțin un cinema funcțional. În prezent, România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. 78% din orașe nu au niciun cinematograf funcțional.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter