Actualitate

Documente de sute de ani, înapoiate Eparhiei Reformate din Ardeal

<p /><img src="documente/stories/05_mai/11_ziua/08 muzeu eparhia reformata din ardealfin.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mai multe documente, vechi de câteva sute de ani, au fost înapoiate Eparhiei Reformate din Ardeal de către Muzeul Naţional de Istorie a României.

 

Muzeul Naţional de Istorie a României a înapoiat documente din secolele XVI şi XVII, duse de comunişti în Bucureşti în anii ’70, Eparhiei Reformate din Ardeal.


Arhivistul şef al Eparhiei Reformate din Ardeal, Sipos Gabor, a declarat ieri că reprezentanţii Eparhiei au încercat, timp de 40 de ani, recuperarea documentelor, care a fost posibilă abia luna aceasta.

 


Remedierea unei erori a comuniştilor

 


Sipos Gabor a adăugat că retrocedarea documentelor constituie “remedierea unei erori a regimului comunist”, în condiţiile în care acestea au fost duse la Bucureşti în anii 1970-1971, dar nu au fost expuse niciodată.

“Şase documente din secolele XVI şi XVII care au aparţinut Eparhiei Reformate din Ardeal au fost retrocedate săptămâna trecută de la Muzeul Naţional de Istorie a României, după ce au fost transportate în anii 1970 - 1971 la Bucureşti, odată cu înfiinţarea instituţiei. Nu au fost expuse niciodată, transportarea fiind doar o demonstraţie de forţă a statului totalitar. Retrocedarea acestor documente constituie remedierea unei erori a regimului comunist. Documentele vor putea fi folosite de cercetători şi urmează să fie expuse într-un muzeu”, a explicat Sipos.


Reprezentanţii Eparhiei Reformate din Ardeal spun că retrocedarea arhivaliilor a fost solicitată de mai multe ori începând cu anul 1978. În regimul comunist, Muzeul Naţional de Istorie a României nu a răspuns la solicitări, iar în anii ’90 solicitările au fost respinse. Totuşi, cele şase documente, care au făcut parte dintr-un fond arhivistic al Eparhiei Reformate din Ardeal, au fost păstrate în condiţii bune iar acum urmează să fie expuse în cadrul unei expoziţii. „Cu ocazia retrocedării bunurilor culturale s-a restabilit parteneriatul egal între Eparhia reformată şi Muzeul Naţional de Istorie a României. Cu această ocazie, reprezentanţii Arhivei au purtat tratative cu directorul general al Muzeului în vederea unei colaborări ulteriore (de ex. organizarea unei expoziţii care prezintă trecutul bisericii reformate din Ardeal în Bucureşti)”, a explicat într-un comunicat de presă Sipos Gabor.

 


Cel mai vechi document, din 1518

 

Cel mai vechi şi valoros document datează din anul 1518 şi reprezintă un brevet transcris al Papei Leon al X-lea în care se conferă ordinului dominican drepturi similare altor ordine. Transcrierea a fost făcută de cardinalul Hieronimus de Ghinuctys iar documentul are şi un sigiliu specific Cancelariei Papale. A mai fost recuperată o diplomă veche, din 28 decembrie 1587, a principelui Ardealului, Sigismund Bathori, în care se fac donaţii şcolii reformate din Târgu Mureş, şi o altă diplomă a altui principe al Ardealului, Gabriel Bethlen, din 31 octombrie 1615.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter