Actualitate

Pe urmele lui Flore Tahâș, fost membru al rezistenței anticomuniste, împușcat în cap

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) împreună cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei organizează între 14 și 15 iulie în Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, o acțiune de investigaţii arheologice prin care se dorește găsirea rămășițelor lui Flore Tahâș, un presupus membru al rezistenței anticomuniste, care a fost împușcat în cap de Securitate la 25 iulie 1950.

Locul unde se va face deshumarea este în apropierea Sângeroz-Băi la Prihodiște.

Informaţiile privitoare la trecutul lui Tahâş Flore sunt puţine şi incerte, una dintre sursele mai credibile de informare fiind mărturiile surorii sale în viaţă, Petroaie Victoria, născută în 1925.


Flore Tahâș s-a născut în Sângeorz-Băi, la 22 iulie 1927. Flore a fost al patrulea născut printre cei zece copii pe care i-au avut părinții săi, Dănilă și Floarea Tahâș.

Acesta a dezertat după circa două luni de stagiu militar, în anul 1950 dintr-o unitate  care se afla în zona Salva-Vișeu.


Nu se cunosc motivele pentru care Flore a dezertat, dar există informații potrivit cărora acesta ar fi avut legături cu membri ai rezistenței anticomuniste din zona Năsăudului.

Flore s-a întors în satul natal și a stat ascuns o perioadă, dar a fost descoperit în noaptea de 24 spre 25 iunie în 1950, într-o gospodărie din cauza unui localnic care a indicat locul în care acesta se ascundea.


Conform informaţiilor deţinute, cadavrul victimei a fost lăsat pe locul execuţiei până în ziua de luni, 26 iunie, fiind păzit de un soldat înarmat. La faţa locului s-a deplasat o comisie oficială compusă din trei membri, care în baza autorizaţiei Procuraturii au dispus înmormântarea. Familiei nu i s-a permis să-l îngroape în cimitirul din localitate, hotărându-se ca înhumarea să fie făcută la locul crimei.

Martorii vorbesc despre faptul că pe corpul lui Flore era vizibilă o singură lovitură de glonţ, care avea intrarea în partea frontală a capului, în zona frunţii, cu ieşire la partea posterioară. Groapa a fost săpată de câţiva prieteni ai defunctului pe o coastă de deal într-un loc situat la circa 150 de metri spre sud-vest faţă de casa lângă care s-a petrecut tragicul eveniment.


Un lucru extrem de rar întâlnit în astfel de cazuri este faptul că autorităţile au permis desfăşurarea unei înmormântări religioase, cu participarea rudelor şi a unor localnici. În prealabil, mamei defunctului i s-a dat voie să spele cadavrul de sânge şi să-i schimbe cămaşa cu una curată, albă. Trupul victimei a fost introdus în groapă într-un sicriu din lemn, confecţionat de un meşter tâmplar din localitate. Moartea lui Tahâş Flore a fost consemnată în Registrul Stării Civile de la Primăria din Sângeorz-Băi în data de 26 iunie 1950.

Acţiunea de deshumare va fi efectuată de o echipă specializată de arheologi şi istorici de la IICCMER, alcătuită din Gheorghe Petrov, Marius Oprea, Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza. Investigaţiile se vor desfăşura în prezenţa reprezentanţilor Parchetului Militar, care a fost sesizat de IICCMER în privinţa acestui asasinat. La cercetările de la faţa locului vor participa şi cadre de poliţie, specializate în domeniul criminalistic, precum şi un medic legist.


Articol scris de Ana Racheleanu, student la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

abonare newsletter