Actualitate

Procesul lui Marian Oprişan de la Judecătoria Cluj-Napoca a fost din nou AMÂNAT

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea Marian Oprişan s-a prezentat joi la Judecătoria Cluj-Napoca în procesul în care este judecat pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals. La al 30-lea termen de judecată, judecătorul a amânat cauza solicitând efectuarea unei expertize contabile. Procesul lui Oprişan a avut joi un nou termen, după ce termenul anterior a fost pe 22 mai.

sursa foto: evz.ro sursa foto: evz.ro

Judecătorul Lucian Buta, de la Judecătoria Cluj-Napoca, a admis cererea depusă de avocatul lui Oprişan, Gheorghiţă Mateuţ, de efectuare a unei expertize contabile şi în consecinţă a fixat termen de judecată pentru data de 10 august.

La ieşire din sala de judecată, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan a declarat că DNA a depus la dosar un raport de constatare, efectuat de specialiştii instituţiei, care nu conţine şi punct său de vedere. "Am depus mai multe memorii la DNA care nu s-au regăsit în acest raport. În consecinţă, fiind judecat pentru infracţiuni de rezultat, am solicitat efectuarea unei expertize contabile pentru a se vedea dacă este nu prejudiciu. Până când această expertiză va fi depusă la instanţă, la termenul următor cred că va fi audiat ultimul martor", a spus Oprişan, citat de evz.ro.


Foarte calculat în cuvintele pe care le spunea, pentru a nu supăra o tabără sau alta, Oprişan a mai spus că magistraţii judecători sunt garanţii statului de drept. Întrebat cum comentează faptul că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi a reclamat tergiversarea judecării dosarului, Oprişan a răspuns că într-un stat de drept este nepermisă orice presiuni care s-ar face asupra unui judecător. "Nu e în dreptul meu să fac asemenea aprecieri, nimeni nu poate să facă asemenea aprecieri. Vreau să fac un apel la CSM să stopeze tertipurile unor instituţii, că e DNA că e Parchetul General, de a exercita presiuni asupra magistraţilor judecători. Eu cred că că ceea ce a făcut Koveşi este o formă de presiune la adresa magistraţilor din România", a spus Oprişan.

"Baronul" de Vrancea a mai precizat că el nu a încercat niciodată să tergiverseze judecata procesului. "Eu nu am făcut nici măcar o cerere de amânare în acest dosar. Faptul că acest proces s-a prelungit aşa de mult se datorează tertipurilor DNA care a ţinut de două ori să strămute această cauză lucru care a durat patru ani şi jumătate".


Proces care durează de opt ani

Marian Oprişan a fost trimis în judecată în 2006. De atunci şi până în prezent, procesul a fost strămutat de două ori la Judecătoria Cluj Napoca, unde a şi început judecata pe fond. În total, au existat 30 de termene de judecată, fiind audiaţi martori şi administrate probe peste probe.

Prelungirea nepermisă a judecăţii acestui dosar a determinat-o pe Laura Codruţa Koveşi să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a se constata dacă magistratul chemat să judece această cauză se face sau nu vinovat de vreo abatere disciplinară.


Acuzaţiile care i se aduc lui Oprişan datează din anil 2004, când Consiliul Judeţean Vrancea a beneficiat de o alocare importantă de fonduri, 1.9 milioane de dolari, pentru pietruirea unor comune. DNA susţine că licitaţia a fost câştigată de trei firme apropiate de Oprişan, şi anume Aispa Stars 95, Top Media SRL, Utilaj Construct SA, societăţi care nu dispuneau de utilajele necesare pentru a executa aceste lucrări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter