Actualitate

Moda uleiului de palmier face ravagii în... canalizarea orașului

Uleiul de palmier a fost promovat cu agresivitate pe piața alimentară, fiind prezentat ca unul dintre „alimentele minune” pe care omul modern le caută cu atâta disperare. Acesta este însă unul dintre ingredientele care fac parte din „rețeta mortală” pentru canalizarea Clujului.

Cu toate acestea, uleiul de palmier, tot mai prezent pe rafturile hipermarketurilor noastre, are un mare dezavantaj: dacă temperatura mediului în care este ținut scade sub 19-18 grade Celsius, el se solidifică!

Despre uleiul de palmier se spune că nu conține colesterol, că rezistă bine în timp și că nu râncezește. Solidificarea uleiului la scăderea temperaturii nu a fost un impediment pentru utilizarea uleiului de palmier în gospodăriile clujenilor. Dacă este reîncălzit ușor, uleiul redevine lichid. Dacă el este însă aruncat în chiuvetă sau la toaletă, el se va solidifica din nou, în rețeaua de canalizare, cu atât mai mult cu cât este foarte probabil ca acolo să găsească o serie de factori catalizatori.


„Rețeta mortală”

„În ultima vreme, odată cu răspândirea uleiului de palmier, avem tot mai mari dificultăți în a opera rețeaua de canalizare”, spune Lucian Croitoru, manager de Comunicare & Clienți la Compania de Apă Someș. El afirmă că, în ciuda faptului că în ultimii ani canalizarea a fost reabilitată printr-o serie de investiții, sunt tot mai multe situațiile în care rețeaua refulează, spre disperarea utilizatorilor ei. „Găsim în rețea materiale care n-au ce căuta acolo”, mai spune Croitoru, care precizează că „rețeta mortală” pentru canalizare are ca principal „ingredient” uleiul aruncat la canal și seul de animale (care este deversat în special „în amonte”, adică zona periurbană Florești-Gilău).

Ce aruncă clujenii la canal?

Potrivit unui inventar sumar realizat de lucrătorii Companiei de Apă Someș, la canal sunt aruncate zilnic cele mai diverse materiale: solvenți, carburanți, alte substanțe chimice, șervețele și ștergare de hârtie greu degradabile în apă, prezervate, lenjerie, scutece, PET-uri, uleiuri grăsimi, mâncăruri, mucuri de țigară, medicamente, seringi, bandaje, materiale de igienă personală, păr și altele.


„Aceste materiale și substanțe vor duce la refularea canalizării și vor polua mediul. Tot dumneavoastră veți suferi!”, avertizează reprezentanții companiei.

Campanii de sensibilizare

Pentru a conștientiza publicul asupra acestei situații, Compania de Apă Someșul a lansat o campanie de informare. Au lipit afișe în blocurile din cartiere și au atașat facturilor lunare fluturași informativi despre substanțele care pot înfunda canalizarea. Alte flyere îi avertizează pe utilizatori că „toaleta și chiuveta nu sunt tomberoane”.


În același timp, compania propune populației o modalitate de colectare a uleiurilor uzate. „Am făcut o înțelegere cu un partener care se ocupă de colectarea uleiurilor uzate”, spune Lucian Croitoru. El a precizat însă că această campanie este abia la început, dar că reprezentanții companiei sunt convinşi că ea va prinde la public și că „accidentele” din rețeaua de canalizare se vor diminua semnificativ. „Așteptăm populația să participe la programul de colectare a uleiurilor uzate, pentru care noi am înființat mai multe puncte de colectare, cum sunt cele din strada Aurel Vlaicu nr. 78, strada Iuliu Coroianu nr. 11, Oașului nr. 127 și în Florești (la Primărie) și în Gilău, pe strada Principală nr. 967, lângă farmacie”, mai spune Lucian Croitoru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter