Actualitate

Un taifun foarte puternic se îndreaptă spre Japonia

Un taifun foarte puternic, supranumit Neoguri, se va îndrepta luni seara către insula Okinawa, în extremul sudic al Japoniei, a anunţat agenţia de meteorologie niponă, care a lansat o alertă maximă.

În prezent taifunul Neoguri se află la 300 de kilometri sud de insulă, unde ar urma să ajungă marţi dimineaţa, potrivit ultimelor date ale agenţiei, care nu exclude ca taifunul să ajungă şi în alte insule japoneze, dar cu o intensitate mai redusă.

Un reprezentant al agenţiei nipone de meteorologie a avertizat că taifnul, care produce rafale de vânt având viteza de 260 de kilometri pe oră, ar putea avea o violenţă neobişnuită şi i-a îndemnat pe locuitori din zonele afectate să fie pregătiţi pentru eventuale operaţiuni de evacuare.


El a adăugat că agenţia ar putea emite o "alertă specială", implicând un risc major de dezastru. Aceasta ar reprezenta o premieră pentru un taifun, după alerta specială emisă în septembrie anul trecut în urma unor ploi puternice în mai multe regiuni.

Baza militară din Kadena, cea mai importantă deţinută de aviaţa americană în insula Okinawa, a început, la rândul său, evacuarea avioanelor din regiune. "Este cel mai violent taifun anunţat pe insula Okinawa în 15 ani", a afirmat comandantul american James Hecker, într-un comunicat.


Datorită rafalor de vânt foarte puternice şi a ploilor torenţiale, locuitorii din Okinawa au fost sfîtuiți să rămână în casele lor şi să evite deplasările care nu sunt absolut necesare.

De asemenea, agenţia meteorologică japonezăa lansat o alertă maximă, în extremul sudic al Japoniei, înaintea sosirii taifunului Neoguri.


Această alertă este declanşată în cazul unui risc de pierdere de vieţi umane şi pagube masive.

Ultimele Stiri
abonare newsletter