monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Școlile româneşti din Transnistria vor funcționa după un regulament special

Şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistriană ar putea funcţiona din 1 septembrie în baza unui regulament special stabilit de Chişinău şi Tiraspol, a declarat, miercuri, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Transnistria

Reprezentantul special al preşedintelui OSCE, Radojko Bogojevic, a declarat, la rândul său, că regulamentul trebuie elaborat până în septembrie. " Problema şcolilor cu predare în limba română este una acută. Vreau să vin cu un imbold ca soluţia să fie găsită până în luna septembrie, pentru ca activitatea şcolară din regiune să nu fie afectată de deciziile politice", a afirmat Radojko Bogojevic, preluat de Mediafax.

Şcolile cu predarea în limba română din regiunea transnistreană au denunţat în mai multe rânduri presiunile politice din partea autorităţilor separatiste, care au avut loc în pofida avertismentelor Chişinăului şi ale organizaţiilor internaţionale. În replică, autorităţile separatiste de la Tiraspol au afirmat că şcolile cu predare în limba română din regiune ar funcţiona în anumite privinţe ilegal.


Pe de altă parte, reprezentantul preşedinţiei OSCE, Radojko Bogojevic, a îndemnat Tiraspolul să nu se autoizoleze, în condiţiile semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi să găsească o cale de adaptare la noile realităţi economice pentru a proteja oamenii de afaceri din regiunea transnistreană.