Actualitate

Raed Arafat la aniversarea a 20 de ani de SMURD Cluj: Clujul a devenit un model FOTO

Medici, autorităţi locale şi judeţene, pompieri, dar şi voluntari s-au reunit sâmbătă pentru a aniversa 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Cluj.

Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, fondator SMURD naţional în 1990 pornind la Târgu Mureş, Raed Arafat a declarat cu această ocazie că judeţul Cluj a devenit un model la nivelul ţării.

“Dragi prieteni, e mare lucru să ajungi undeva să fie sărbătoarea de 20 de ani de la înfiinţarea unui serviciu, aici vorbim de SMURD Cluj. 20 de ani şi ştiu cât de greu au fost luptele, cât de greu s-a muncit de către colegii noştri, când vorbesc de colegi vorbesc de pompieri, medici, asistenţi, dar mai ales voluntari. Ce a făcut Clujul? Clujul a devenit un model. Ne-am uitat la Cluj ca la un loc de dezvoltare a SMURD-ului. Clujul este un termen de referinţă pentru noi în dezvoltarea SMURD-ului. Este printre primele judeţe care au îmbrăţişat ideea şi care au dus-o ca să ajungem astăzi unde suntem. Aspectele politice au fost lăsate la o parte, autorităţile, prin Primărie, Consiliu Judeţean  toţi s-au implicat împreună ca să sprijine SMURD-ul într-un moment în care acesta era la cotitură în urmă cu câţiva ani şi au decisă să achiziţioneze echipamentele şi maşinile necesare ca să poată SMURD-ul să meargă mai departe., ajungând într-un impas având doar maşini primate prin donaţii învechite. Şi atunci am văzut cum o comunitate, împreună cu cei care lucrează în cadrul SMURD-ului, au reuşit să facă o schimbare totală şi să facă o relansare a sistemului, care astăzi avem un SMURD cu mai multe echipaje, cu experinţă foarte mare şi care funcţionează în serviciul omului de rând din judeţul Cluj. Vreau să vă dau cifre ca să înţelegi cum a evoluat SMURD-ul. Dacă acum trei ani SMURD-ul avea pe zi 400-500 de intervenţii pe ţară, astăzi deja sunt foarte multe zile în care depăşim 1000-1050 de intervenţii pe zi. Şi numărul creşte. Creşterea în acest an, comparativ cu anul trecut, este de 16%. Este nevoie? Eu zic că este nevoie. SMURD-ul înlocuieşte ambulanţa? În niciun caz. SMURD-ul completează ambulanţa şi lucrează împreună”, a declarat Raed Arafat.


Fostul inspector şef al ISU Cluj între anii 2005 şi 2013, Vasile Şomlea a precizat că a întâmpinat multe obstacole de-a lungul vremii în implementarea sistemului.

“SMURD-ul când a plecat la drum credeam că va fi unul fără obstacole. Ne-am înşelat. Am întâlnit foarte multe obstacole. Am pus mâna pe toate obstacolele şi le-am trecut Am format împreună o echipă de excepţie în care au fost pompieri, paramedici pompieri, medici, voluntari, asistenţi şi alţi oameni care s-au aplicat în ceea ce a însemnat fenomenul SMURD Cluj. De pe banca de rezervă de unde nu se mai intră pe teren lucrurile se văd altfel. Nu sunt mai detaşat, sufleteşte sunt la fel de implicat. Cred că SMURD-ul va ajunge departe, nu cred că vreodată SMURD-ul va putea fi întors din drum. Nciodată nu cred că cineva va avea curajul să pună o stavilă de netrecut pentru SMURD. Dacă va pune totuşi sunt ferm convins că SMURD va trece peste ea fără niciun fel de problemă. Sunt convins că drumul pe care merge SMURD va fi unul de succes”, a precizat Şomlea.


Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca a precizat că activitatea SMURD-ului va fi susţinută şi în continuare cu hrană şi combustibil.

 “Am venit să vă spun true lucruri. În numele clujenilor vreau să vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi pentru noi toţi. Munca dumneavoastră este o muncă de suflet pe care foarte puţini sunt în stare s-o facă. În al doilea rând m-aş adresa conducerii actuale să le spun că au o sarcină foarte grea, pentru că părinţii lor au ridicat standardele foarte sus şi le va fi greu să le menţină. În al treilea rând, nu sunteţi singuri în acest demers. Aţi fost însoţiţi la bine şi la geu de autorităţi. Primăria Cluj-Napoca vă va acorda în continuare suportul prin sprijinirea cu combustibil, alocări financiare pentru hrană, cu tot ceea ce aveţi nevoie pentru ca viata clujenilor să fie în siguranţă”, a declarat primarul Emil Boc.


Grupul de Pompieri “Avram Iancu” al judeţului Cluj de la acea vreme, împreună cu Spitalul Clinic Judeţean Cluj, Universitatea de Medicică şi Farmacie Cluj şi cu sprijinul Brigăzii de Pompieri din Koln, a reuşit să înfiinţeze în judeţul Cluj cel de-al patrulea serviciu de acest fel din ţară, după judeţele Mureş, Bihor şi Sibiu. Atunci purta denumirea de Serviciu Mobil de Urgenţă şi Reanimare (SMUR). Prima ambulanţă, la fel ca şi aparatura şi o bună parte a materialelor folosite, au fost donate de către pompierii din Koln.

Ulterior, după dotarea pompierilor cu autospeciale şi echipamente de descarcerare a luat în denumire şi acronimul de la cuvântul descarcerare, devenind SMURD.


Serviciul de urgenţă şi-a dovedit de la început importanţa, înregistrând încă din primele şase luni de funcţionare aproape 800 de intervenţii.

În data de 1 iulie 1994 se înfiinţează la Cluj Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare. În 1995 SMURD Cluj a avut 1598 de intervenţii, culminând cu 5505 de intervenţii în 2009 şi peste 10.000 de intervenţii în 2013. În primele 6 luni ale anului 2014 SMURD Cluj a intervenit la 5000 de cazuri.


Astăzi, SMURD Cluj dispune de ambulanţe în 9 localităţi diferite care sunt răspâmdite pe suprafaţa judeţului (Cluj-Napoca, Dej, Turda, Huedin, Gilău, Aghireşu, Băişoara, Mociu).

În municipiul Cluj-Napoca sunt permanent în intervenţie două ambulanţe de terapie intensivă mobilă, încadrate cu medic specialist în medicina de urgenţă din cadrul UPU-SMURD Cluj, o ambulanţă modernă de transport nou născuţi, încadrată cu personal medical din cadrul clinicii de specialitate.

În cazuri de catastrofă sunt disponibili 33 de medici specialişti în medicina de urgenţă, 15 asistenţi medicali, 60 de paramedici voluntari, studenţi de la UMF Cluj, precum şi 295 de pompieri atestaţi pentru asistenţă medical de urgenţă de bază, ce dispun, pe lângă ambulanţele care sunt rutinar în intervenţie, de autospeciale şi echipamente specifice intervenţiilor la dezastre, cum ar fi ambulanţa pentru transport victim multiple, autospeciala pentru intervenţie la accidentele colective şi calamităţi, puncte medicale avansate, precum şi autospeciale de transport şi sprijin.

La eveniment au mai fost prezenţi Ion Moldovan, inspector şef ISU Cluj, Nicolae Moldovan, medic coordonator SMURD Cluj în perioada 2005-2011, Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, Adela Golea, medic şef UPU -  SMURD Cluj, prefectul judeţului Cluj Gheorghe Vuşcan, vicepreşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan, directorul DSP Cluj, Dorina Duma, Cristiana Ciortea, fost manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, IPS Andrei Andreicuţ, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj, Aurel Litan, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic  de Cluj-Gherla, Horia Simu, manager Serviciul de Ambulanţă Judeţean Cluj.

abonare newsletter