Actualitate

Mai multe animale îşi caută "naşul"

Oricine poate deveni „naşul” unor căpriţe de la parcul „Moara de Vânt”. Practica este mai rar întâlnită la noi, dar la străini are mare trecere.

“Moara de Vânt” este primul „petting zoo” din Cluj, practic un fel de grădină zoologică unde vizitatorii pot să atingă animalele, le pot hrăni şi se pot juca cu ele. Şi le pot chiar şi „năşi”, dacă doresc.

Parcul funcţionează încă din 2009, fiind situat în satul Sălicea, comuna Ciurila, iar până acum a reuşit să se autofinanţeze din taxa de intrare, vânzarea de animale şi donaţiile „naşilor” şi a altor persoane.


Wilhelm Dietrich, cel care a creat această afacere inedită la Cluj, spune că acest obicei de a „năşi” sau de a sponsoriza animalele nu este încă unul des întâlnit în România.

„În România nu e uzual ca animalele să aibă sponsori, deşi în Vest este o practică des întâlnită. În general, naşul se ocupă de costurile privind hrana animalului sponsorizat şi de alte cheltuieli care pot apărea, dar nu există o sumă fixă. Până la urmă, e ca la un botez, naşul vine cu banii”, spune în glumă Wilhelm Dietrich. În acest moment, au naşi câteva animale cum ar fi ţapul Oskar, lama Dalai Lama şi maimuţa Luiza. Clujenii pot dona mâncare şi fără să devină neapărat sponsorul unui animăluţ.


Omul de afaceri Wilhelm Dietrich s-a născut în Valea Hârtibaciului, a fugit din ţară în Germania în anii ‘80, iar în anul 2000 destinul a făcut în aşa fel încât acesta să se întoarcă din nou în ţară.

Cazare printre animăluţe

Wilhelm Dietrich povesteşte că afacerea merge bine, că parcul are vizitatori, chiar mulţi, şi că anul acesta va fi gata şi o parte din pensiune. Trebuie menţionat că omul de afaceri a investit în ultimii ani şi în construcţia unei pensiuni şi speră ca anul acesta să poată da în folosinţă una sau două camere. „Construim în funcţie de cum avem bani, am cerut anul acesta şi fonduri europene dar am fost refuzaţi. Dar nu e nimic, idei bune avem, vom găsi şi fonduri să le punem în practică”, spune omul de afaceri. De altfel, atunci când s-a întors în România, Wilhelm Dietrich dorea să deschidă o pensiune în jurul căreia să construiască un parc cu animale. Din cauză că nu a reuşit să răzbească prin birocraţia românească, a decis să înfiinţeze mai întâi parcul, iar abia acum, după cinci ani, speră să finalizeze şi pensiunea.


Parcul „Moara de Vânt” e vizitat de câteva sute de clujeni în weekenduri, vârful fiind atins într-o duminică când a înregistrat 1.400 de vizitatori.

Wilhelm Dietrich spune că, odată ce va putea da în folosinţă pensiunea, vor exista pachete pe 1-2 zile ce vor conţine şi activităţi precum călărie, pescuit, excursii etc.


De altfel, în ultimii ani zona s-a dezvoltat vizibil, în paralel existând acum şi un parc de rulote, un teren de mini-golf şi un parc de aventură recent deschis.

În prezent, în parcul zoo se află câteva zeci de specii de animale, inclusiv unele mai puţin întâlnite în România, cum ar fi muflonii ori lamele andine. Toate animalele pot fi hrănite şi mângâiate, atât timp cât acestea o permit, spre deliciul copiilor, dar şi al adulţilor.


Moara de Vânt se extinde, Pony Park se închide

Cu toate că parcul „Moara de Vânt” are mare trecere printre clujeni, nu acelaşi lucru se poate spune despre un alt proiect asemănător din Cluj, de data aceasta un parc de ponei. Este vorba de Poney Park, din comuna Mihai Viteazu,satul Cheia, de lângă Cheile Turzii. Parcul, gândit ca o mini-replică a „Vestului sălbatic”, va rămâne închis anul acesta, după cum au anunţat recent proprietarii. Animalele au fost deja scoase la vânzare, la preţuri ce încep de la 300 de euro. Parcul din comuna Mihai Viteazul a fost inaugurat în 2011 și dispunea de 60 de ponei, lac cu hidrobiciclete, restaurant, terasă şi sală de petreceri pentru copii. Copiii puteau călări poneii, se puteau plimba cu un trenuleţ electric sau puteau încerca să-l îmblânzească pe taurul furios Bronco Billy. Parcul avea amenajat şi un  traseu de aventură, o tabăra indiană, o tiroliană şi o „insulă a comorii”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter