Actualitate

Practică pe bani europeni pentru studenţii de la jurnalism

Un număr de 250 de studenţi de la Facultatea de Jurnalism încep un stagiu de practică la mai multe instituţii media din Cluj-Napoca într-un proiect finanţat din fonduri europene. Profesorii spun despre acest proiect că le va oferi şansa studenţilor să treacă “de la şcoală la viaţa reală”.

Proiectul are o durată de 18 luni, iar valoarea totală este de 2,026,864.00 lei, din care 1,986,326.72 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă.

“Studenţii noştri nu participă pentru prima oară într-un proiect de practică. Am scris acest proiect pentru a-i apropria pe studenţi de viaţa reală, de ceea ce trebuie să facă un jurnalist când se angajează într-o instituţie media. Credem că este foarte bine ca noi să continuăm această alăturare a studenţilor de profesioniştii din mass media pentru că ei pot să le ofere un model de activitate în condiţii reale. Acest lucru va contrbui la sporirea şanselor studenţilor noştri de a se angaja pe piaţa muncii”, a precizat Elena Abrudan, director departament Jurnalism.


Coordonatorul proiectului Viorel Nistor a declarat că speră ca prin acest proiect studenţii să fie remarcaţi şi angajaţi în instituţiile media unde vor face practică.

“Ne străduim să le oferim un loc de muncă real, posibilitatea de a crea materiale jurnalistice autentice, le oferim orientare şi consiliere profesională, şansa de a fi văzuţi, remarcaţi şi angajaţi care este ţinta finală a programului. În România există un procent scăzut de angajare al absolvenţilor cu studii superioare 10-20%. Scopul proiectului este creşterea gradului de ocupare al absolvenţilor din învăţământul superior jurnalistic”, a declarat Nistor.


Dimensiunea proiectului

Gup ţintă  - minim 250 de studenţi pentru orientare şi consiliere profesională şi pentru efectuarea practicii studenţeşti asistate

Durata  - 18 luni, 3 stagii/semestre


4 parteneri: Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Agro-TV, Someş TV

10 tutori de practică de la instituţii partenere


4 experţi invitaţi  - profesionişti externi (jurnalişti, manageri, psihologi)

3 experţi de practică


Jurnalistul Mihnea Măruţă le-a transmis studenţilor că în această meserie să nu aleagă banii.

“E foarte important de unde începi. Chiar dacă pare banal lucru acesta l-am învăţat după 10 ani de muncă. La început întâlneşti nişte oameni care îţi schimbă viaţa pentru că eşti foarte influenţabil. Chiar dacă acum veţi face practică, nu alegi banii, ştiu că e o lume dură, că trebuie să puneţi ceva pe masă. Primul lucru să nu alegeţi banii, să alegeţi nişte oameni de la care aveţi ce învăţa, să vă uitaţi dacă există măcar un om din acea firmă de la care să aveţi ce învăţa. Să renunţaţi la un salariu mai bun doar de dragul de a sta lângă un om care o să vă schimbe viaţa. Să nu fiţi cuminţi, e plină presa românească de jurnalişti cuminţi. Oameni care sunt la 30, 40 de ani sunt deja nişte funcţionari, merg la redacţie ca într-o fabrică, sună la poliţie sau la partidul de care răspund fără să mai caute, să mai găsească altceva. În fiecare zi găseşti un alt om, o altă poveste. A nu fi cuminte în presă înseamnă să faci subiecte diferite, să nu fi o oglindă a realităţii, ci să creezi tu realitatea”, le-a transmis Măruţă studenţilor,

Universitatea Babeş-Bolyai, în parteneriat cu Fundaţia Danis pentru Dezvoltare Managerială, din Cluj-Napoca, implementează proiectul cu titlul „Consiliere profesională, stagii de practică şi întreprindere simulată: o şansă în plus la angajare pentru studenţii de la specializările administraţie publică şi comunicare, relaţii publice şi publicitate”, începând cu data de 4 mai 2014.

Proiectul urmăreşte să dezvolte aptitudinile de muncă ale studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, specializările (1) administraţie publică, (2) comunicare şi relaţii publice, (3) şi publicitate. În cadrul proiectului, un număr de 360 de studenţi de la nivel licenţă şi masterat urmează să beneficieze de servicii de consiliere şi orientare profesională. De asemenea, proiectul îşi propune să organizeze pentru 200 de studenţi, stagii de pregărire profesională ce vor facilita inserţia pe piaţa muncii a acestora şi o întreprindere simulată în cadrul căreia 60 de studenţi îşi vor dezvolta abilităţi antreprenoriale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter