monitorulcj.ro Menu
Actualitate

MAE: 1.000 de români se află în zona afectată de inundaţii din Bulgaria

Ambasada României de la Sofia estimează, pe baza apelurilor telefonice, că numărul românilor afectaţi de inundaţiile de pe litoralul bulgăresc este de aproximativ 1.000 de persoane potrivti Ministerului de Externe. Guvernul român a alcătuit un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului de Externe pentru a gestiona situaţia românilor din Bulgaria.

Guvernul român anunţă că un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului de Externe "gestionează" situaţia în care se află românii blocaţi în staţiunea bulgară Albena şi că acolo se află consulul onorific al României la Burgas, care "evaluează" situaţia.

Guvernul mai informează că în drum spre zona afectată se deplasează o echipă mobilă a ambasadei, formată din primul colaborator al misunii diplomatice române la Sofia şi ataşatul de afaceri interne, şi că la nivelului Departamentului consular al MAE sunt pregătite două echipe mobile consulare care se vor deplasa la faţa locului, dacă situaţia o va impune.


"Din datele obţinute de la Centrul Operativ al Ministerului de Interne bulgar rezultă că drumurile din Bulgaria sunt practicabile, iar, în zonele unde sunt restricţii de viteză sau se circulă pe o singură bandă, poliţia bulgară se află la faţa locului şi dirijează traficul rutier. Drumul dinspre Albena spre România este practicabil şi se recomandă revenirea în ţară pe traseulş Albena –  Balchik – Durankulak – Vama Veche. În situaţia în care traficul se aglomerează pe ruta mai sus menţionată, se recomandă ca rezervă traseul Albena  - Dobrich – General Toşevo - Kardam – Negru Vodă", se arată într-un comunicat.

Executivul a anunţat anterior că ministrul delegat pentru Turism, Florin Jianu, se deplasează de urgenţă în staţiunea bulgară Albena, unde mai mulţi turişti români sunt blocaţi în urma inundaţiilor, pentru evaluarea situaţiei şi prime decizii în vederea repatrierii acestora, şi că la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerului Afacerilor Interne va fi constituit un grup de lucru care să gestioneze de urgenţă situaţia în care se află românii blocaţi în Albena.


"În prezent, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, se deplasează de urgenţă la faţa locului, pentru evaluarea situaţiei şi pentru prime decizii. Grupul de lucru va lua legătura cu autorităţile bulgare, va menţine o echipă la faţa locului, va lua legătura cu românii aflaţi în situaţii dificile şi va face tot ce este necesar pentru repatrierea acestora în bune condiţii. De asemenea, grupul interministerial va comunica opiniei publice informaţiile existente în timp util", se arăta într-un comunicat.

Guvernul mai susţine că autorităţile bulgare au pus deja la dispoziţie informaţii şi cooperează cu autorităţile româneşti pentru asigurarea unor "condiţii decente" pentru cei afectaţi.


"Ambasada României la Sofia a fost contactată de mai mulţi cetăţeni români aflaţi pe litoralul bulgăresc care au prezentat situaţia dificilă în care se află în staţiunea Albena, care a fost cea mai afectată de inundaţii. Nu există date oficiale privind numărul turiştilor români aflaţi în această staţiune, însă după estimările misiunii diplomatice, efectuate pe baza apelurilor telefonice, numărul acestora ar putea fi de aproximativ 1.000 de persoane", se arată în răspunsul MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, din datele obţinute de la autorităţile bulgare rezultă că printre victime nu sunt cetăţeni români.


Un reprezentant al ambasadei (consulul onorific al României la Burgas) se află deja la faţa locului pentru acordarea asistenţei consulare cetăţenilor români din Albena, urmând ca alţi doi reprezentanti ai misiunii diplomatice să ajungă în cel mai scurt timp.

MAE îi informează pe cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite în staţiunile bulgăresti afectate de recentele inundaţii pot apela telefonul de urgenţă al ambasadei: 00359 879 440 758.


Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă dacă se află sau se deplasează pe teritoriul Bulgariei şi să consulte site-urile de specialitate şi pagina de internet www.mae.ro pentru informaţii actualizate.

Etichete: mae romani