Actualitate

55.000 de operații de cataractă se fac anual în România

Aproximativ 55.000 de operații de cataractă se fac anual în România, însă necesarul real de operații este de 70.000-80.000.

"Incidența cataractei este destul de mare la noi în țară. Studiile făcute de noi arată că într-un an în România se operează aproximativ 55.000 de cazuri de cataractă. Necesarul real, se pare, este mult mai mare. Sunt mulți pacienți care probabil din diferite considerente dar în mod deosebit economice se prezintă mai târziu la doctor și operația este puțin întârziată. Se estimează că în România ar trebui să se opereze în jur de 70.000-80.000 de cataracte pe an, la populația României. Cataracta nu are o cauză precisă, deși cu siguranță există o determinare genetică, dar în afara acestui lucru sunt în principiu factori pe care noi îi cunoaștem, dar care nu știm cum acționează individual să putem prezice că pacientul face sau nu cataractă", a declarat președintele Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă, dr. Călin Petru Tătaru, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, în general cataracta apare mai frecvent după vârsta de 60 de ani, însă sunt nenumărate cazuri în care operația se face mult mai devreme, chiar și în jurul vârstei de 30—40 de ani și chiar la copii. "Este o afecțiune care este răspândită la toate vârstele și abordarea ei este diferită în funcție de vârstă. Prevalența bolii la vârstele sub 45 de ani este destul de scăzută", a precizat chirurgul Tătaru, care a afirmat că mulți dintre specialiștii în acest domeniu preferă să profeseze în afara țării, mai ales în UE. 


Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă va organiza în perioada 20-22 iunie, la București, primul congres dedicat acestui domeniu.

Sub auspiciile Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă se va lansa și primul Ghid de cataractă, care dorește să aducă o standardizare în tratamentul modern al acestei afecțiuni.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter