Actualitate

Linşarea "barbară" a minorului rrom de origine română produce indignare în Franţa

Linşarea "barbară" a unui minorului rom supectat de comiterea unor spargeri într-o localitate de la periferia Parisului a stârnit, marţi indignare în Franţa, preşedintele François Hollande condamnând un act "incalificabil", iar mai multe asociaţii denunţând din nou stigmatizarea romilor.

Preşedintele socialist a denunţat "acte incalificabile şi nejustificate", care contravin tuturor principiilor pe care se fondează statul francez, exprimându-şi "indignarea" şi cerând "angajarea tuturor mijloacelor pentru găsirea autorilor acestei agresiuni".

Este un act "inacceptabil", iar "responsabilii" trebuie "găsiţi cât mai repede pentru a răspunde pentru acţiunile lor în faţa justiţiei", a declarat premierul francez Manuel Valls.


Darius, un adolescent român de etnie romă în vârstă de 16 ani, este în comă după ce a fost bătut de mai mulţi indivizi care îl suspectau de furt. Adolescentul locuia împreună cu familia şi alţi romi într-o casă părăsită din cartierul Pierrefitte-sur-Seine, în nordul Parisului. A fost găsit vineri seara în stare de inconştienţă, într-un cărucior de supermarket, abandonat în apropiere de cartierul La Cité des Poètes.

Procurorul din Bobigny, Sylvie Moisson, însărcinată cu ancheta, a declarat, marţi seara, că acest "act de barbarie" are ca mobil o tentativă de "răzbunare personală". "Nu se poate simplifica la un antagonism între cele două comunităţi, nu a existat stigmatizare nici de o parte, nici de cealaltă", a afirmat ea.


Potrivit primelor elemente ale anchetei, adolescentul ar fi fost răpit de către câţiva tineri, a precizat Moisson, care nu a precizat numărul acestora.

În aceeaşi zi, un furt a avut loc în localitate, autorul acestuia fiind pus pe fugă de un martor. "El a făcut o descriere care putea corepunde unui tânăr de curând urmărit, răpit, sechestrat, bătut până la moarte şi lăsat să moară nu departe de locul în care a fost răpit", a precizat procurorul, evocând "represalii" fondate pe "zvonuri".


Între răpirea şi descoperirea lui Darius, mai multe cereri de răscumpărare au fost efectuate pe lângă familia sa, fiind utilizat telefonul său mobil.

Grav rănit, minorul a fost internat la Spitalul Lariboisière de la Paris, unde se afla într-o stare critică luni. "Prognosticul său vital este angajat. Este în comă", a precizat o sursă judiciară.


O anchetă a fost deschisă pentru "tentativă de mor voluntar în grup organizat şi răpire şi sechestrare în grup organizat".

- Violenţele împotriva romilor sunt în creştere în Franţa


Potrivit primarulului din Pierrefitte-sur-Seine, Michel Fourcade, mai multe maşini au ferestrele sparte şi au fost jefuite în ultimul timp în Cité des Poètes, generând resentimentele unor locuitori faţă de romi, acuzaţi de comiterea acestor furturi.

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a solicitat Franţei, într-un comunicat, "să ia toate măsurile necesare pentru identificarea şi aducerea în faţa justiţiei a persoanelor responsabile de atrocităţile comise asupra unui cetăţean minor presupus de origine română". "Un asemenea act nu îşi găseşte absolut nicio justificare", se arată în comunicat.

Numeroase asociaţii au făcut conexiuni între agresarea lui Darius şi stigmatizarea romilor în Franţa.

"Acest incident este consecinţa terifiantă a politicilor publice ineficiente", a reacţionat organizaţia Romeurope.

Ultimele Stiri
abonare newsletter