Actualitate

Încă 150 de militari ruși la granița cu Ucraina

Rusia nu pare să fie foarte afectată de faptul că președintele ucrainean Petro Poroşenko a interzis cooperarea militară dintre cele două state rivale. Potrivit unui oficial ucrainean pe probleme de securitate, Rusia încă dispune de un efectiv de 16.000 de soldați și tehnică militară, comasate la frontiera cu Ucraina.

Rusia a comasat încă 150 de noi trupe și echipamente militare în localitățile Pskov și Millerovo, aflate în aprorierea graniței cu Ucraina, potrivit secretarului Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina, Andrei Parubii.

„Numai în ultimele 24 de ore, în pofida declarațiilor președintelui Vladimir Putin cu privire la retragerea trupelor ruse de la granița noastră de est, dispunem de informații că la 15 iunie forțele armatei ruse au redislocat la granița cu Ucraina unități separate ale Diviziei nr.78 aeropurtate de asalt din Pskov , iar patru avioane-cargo Il-76 au adus în jur de 150 de militari și tehnică a Diviziei aeropurtate 76 pe aerodromul Millerovo, situat la numai 20 km de frontiera ucraineană'', a declarat Parubii, într-o conferință de presă la Kiev, potrivit Agerpres.


Fără să precizeze sursa informațiilor sale, oficialul ucrainean a mai indicat că, la ora actuală, Rusia dispune de un efectiv de 16.000 de soldați și tehnică militară la frontiera cu Ucraina, ''gata în orice moment să treacă la acțiuni de agresiune''.

În plus, a mai spus el, aproximativ 22.000 de militari ruși sunt dislocați în Crimeea, peninsulă din sudul Ucrainei, anexată în luna martie la Rusia, precum și 3.500 în Transnistria.


Armată regulată la Donețk

Nu doar armata rusă dă bătăi de cap autorităților de la Kiev, liderul separatist al "republicii populare Doneţk", Denis Puşilin, a anunţat marți, înfiinţarea "armatei regulate Novorosia", relatează serviciul de presă al "republicii" care nu a precizat însă numărul de persoane care vor face parte din această armată.

Termenul "Novorosia", utilizat cu referire la părţi din Ucraina, era folosit în secolul al XVIII-lea pentru a desemna expansiunea ţaristă către Marea Neagră.


Poroşenko interzice cooperarea militară cu Rusia

În urma tensiunilor din ultimele luni dintre cele două state, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a interzis cooperarea Ucrainei cu Rusia în domeniul militar, potrivit vicepremierului Ucrainei, Vitali Iarema.

"Astăzi (luni), în cursul unei şedinţe a SNBO (Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare), preşedintele Ucrainei a interzis categoric cooperarea cu Rusia în domeniul militar. Începând de astăzi, noi am încetat practic cooperarea în domeniul militar cu Federaţia Rusă", a declarat Iarema, luni seara, într-o emisiune a postului ucrainean de televiziune ICTV.


La 31 mai, adjunctul ministrului rus al Apărării, Iuri Borisov, a denunţat faptul că Ucraina a încetat, începând din martie, să livreze Rusiei echipamente militare şi armament, deşi Moscova a plătit deja pentru o mare parte dintre acestea.

Ucraina ar putea pierde cota sa pe piaţa rusă a echipamentelor militare, a avertizat Borisov.

Ultimele Stiri
abonare newsletter