Actualitate

Imagini cu execuţiile a zeci de militari irakieni, făcute publice de grupul terorist SIIL

O serie de imagini în care sunt prezentate execuţiile a zeci de militari irakieni capturaţi în confruntările din nordul Irakului au fost făcute publice duminică, 15 iunie 2014, de Grupul Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), pe contul de Twitter al filialei din provincia irakiană Salahedin.

Zeci de militari irakinei sunt transportați de membrii grupului terorist SIIL spre locul unde urmează să fie executați. Sursă foto: businessinsider.com Zeci de militari irakinei sunt transportați de membrii grupului terorist SIIL spre locul unde urmează să fie executați. Sursă foto: businessinsider.com

Execuţiile au avut loc la periferia oraşului Tikrit, după ce insurgenţii sunniţi ai Grupării Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliată reţelei teroriste Al-Qaida, au ocupat provincia irakiană Salahedin.

În imagini sunt prezentanţi zeci de militari irakieni transportaţi la bordul unor camioane spre locul unde urmau să fie executaţi. Ulterior, militarii, care îmbrăcaseră haine civile peste uniforme pentru a-şi ascunde apartenenţa, sunt aşezaţi pe un câmp şi sunt împuşcaţi cu arme automate de membri ai grupării teroriste.


6 morți într-un raid aerian

Situația a devenit din ce în ce mai tensionată în Irak unde aviaţia militară irakiană a atacat, sâmbătă, un convoi al trupelor kurde, la nord de Bagdad, bombardamentul soldându-se cu moartea a cel puţin şase persoane.


Raidurile aeriene au avut loc în zona localităţii Hanaqin, la 150 de kilometri nord-est de Bagdad. Nu se ştie dacă raidurile aeriene vizau trupe kurde sau dacă este vorba de o eroare.

Activităţile insurgente s-au intensificat în nordul Irakului în ultima săptămână, rebelii sunniţi ocupând numeroase provincii şi avansând spre Bagdad.


Fără soldați dar cu un portavion al SUA în Golful Persic

Pentagonul a anunțat duminică că SUA nu intenţionează să se mai implice militar în Irak însă se vor lua în calcul alte măsuri de securitate a zonei, cum ar fi trimiterea unui portavion USS George H.W. Bush în Golful Persic pentru a dispune de "mai multă flexibilitate" dacă va fi decisă o operaţiune aeriană în Irak.


Preşedintele Barack Obama a declarat la rândul său, sâmbătă, că SUA nu intenţionează să trimită efective terestre în Irak . "Nu vom trimite efective militare combatante în Irak, dar am cerut echipei de consilieri în materie de securitate naţională să pregătească un evantai de opţiuni pentru susţinerea forţelor de securitate irakiene", a declarat Obama de la Casa Albă, subliniind că "fără un efort politic, orice acţiune militară va fi sortită eşecului", relatează Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter