Actualitate

Patru zile până la cel mai mare festival de muzică electronică din România. Electric Castle îşi deschide joi porţile FOTO

Anul trecut, timp de trei zile, Castelul Banffy din Bonțida a fost cu adevărat electric. Peste 90 de artiști, 32.000 de spectatori și 600 de oameni au pus pe picioare un festival ce promisese că „va fi legendar”. Electric Castle este primul festival din Romania care a mutat muzica electronică și concertele live pe scenele indoor sau în aer liber ale unui castel.

Anul acesta, organizatorii și-au propus ca ediția 2014 să fie “bigger, stronger, better” (n. red. mai mare, mai puternică, mai bună), așa că festivalul se va desfășura timp de patru zile, vor fi cinci scene pe care vor concerta peste 130 de artiști și un line-up proaspăt. Excentricii de la Die Antwoord, alchimiștii „trip-hop-ului” ce formează trupa Thievery Corporation, DJ Fresh, Sasha și Gramatik sunt vedetele, care vor lua cu asalt scenele amenajate pe domeniul castelului.

Cu o săptămână înainte de începerea festivalului, pregătirile sunt aproape de finalizare: se amenajează structurile în zona de concert și cea de agrement, iar castelul a fost electrificat după ce a fost instalat un punct de transformare.


“Pentru ediția din acest an, am mers mai departe și am optat pentru un line-up proaspăt și diferit. Ne-am orientat fie spre artiștii care nu au mai fost în România, deși sunt foarte așteptați de public, fie spre numele care au scos un album nou. E cazul headlinerilor Die Antwoord, care va concerta în premieră la noi, în timp ce Thievery Corporation și Bonobo revin în fața fanilor, de această dată, cu albume lansate recent”, a spus Teodor Negrea, directorul festivalului.

Cu două săptămâni înainte de festival, organizatorii au anunțat că au fost vândute 75% dintre abonamentele disponibile, iar cele rămase mai pot fi cumpărate la prețul de 250 de lei. 


Artiștii care vor face Bonțida să vibreze

Die Antwoord

Die Antwoord aduc la Castelul Banffy probabil cel mai non-conformist și extravagant show prezentat vreodată publicului autohton. Înființată acum șase ani în Cape Town, trupa Die Antwoord vine la Electric Castle pentru a-și lansa ultimul album, Donker Mag, care a apărut pe piaţă cu doar o lună înaintea festivalului de la Bonţida. Trupa s-a lansat în 2009, cu albumul SOS, combinând într-un mod inedit hip-hopul cu ritmurile electro și rave.


Thievery Corporation

Thievery Corporation, cunoscuți pentru concertele lor spectaculoase și pline de energie, revin în România după șase ani, în formulă completă (13 oameni pe scenă). Pentru cea de-a doua ediție a Electric Castle, „alchimiștii trip-hop-ului” promit publicului de două ori mai mult sub-bass decât într-un concert obișnuit.


Bonobo

Bonobo vine, pentru prima oară în Transilvania, pentru un mult așteptat show live. După patru albume, nenumărate turnee, single-uri, remixuri și muncă de producție, Bonobo (Simon Green) și-a asigurat locul între cei mai importanți artiști din industria muzicii electronice. Albumului Black Sands, lansat în 2010 și vândut în peste 160.000 de exemplare, i-a urmat, anul trecut, The North Borders, care va fi interpretat într-o manieră unică pe scena Electric Castle.


Sasha

Supranumit The Son of God, Sasha este considerat emblematic pentru stilul muzical progressive house, primind, în anul 2000, titlul de cel mai bun DJ din lume, conform topului DJ Mag. Născut în nordul Ţării Galilor, Alexander Paul Coe (Sasha) a intrat în contact cu muzica dance în celebra Hacienda din Manchester și a devenit celebru datorită compilaţiei Renaissance pe CD (unul dintre primele mixuri apărute pe CD).

Gramatik

Lista cu artiști de anvergură va fi completată cu Gramatik, muzicianul nominalizat, în 2010, de organizatorii Beatport Music Awards la categoriile "Best Chill Out Artist" și "Chill Out Track". Considerat o adevărată enciclopedie muzicală și trecând cu ușurință de la chill out la funk, electro-house, glitch sau beat-uri hip-hop, Gramatik este un one-man show de care publicul nu se satură niciodată.

Verde pentru Electric Castle Festival 

Anul acesta, Electric Castle Festival devine mai „verde”, după ce organizatorii au dat startul unui proiect pilot, menit să atragă atenția asupra impactului pozitiv pe care îl pot avea reciclarea și alte practici asupra mediului înconjurător.

În parteneriat cu Asociația MaiNoi și Beard Brothers, pe domeniul castelului va fi amenajat un ECO point, de unde vor fi coordonate activitățile de colectare selectivă a deșeurilor și promovate acțiunile de protejare a mediului. Participanții care vor veni la castel cu trenul, bicicleta sau prin intermediul site-ului 4inmasina.ro, cei care vor își vor menține spațiul de campare curat sau vor dona obiectele pe care nu le mai folosesc, dar care pot fi reutilizate vor fi recompensați de organizatori, premiul cel mare fiind o bicicletă Giant Escape 3.

De altfel, primul proiect „eco” ce a prins deja viață sunt gențile Electric Castle, create din bannerele și mesh-urile folosite anul trecut sau în campaniile de promovare ale ediției curente. Un concept upcycling, 300 de metri de materiale reutilizate, un croi manual și o îmbinare neconvențională a texturilor și culorilor și a rezultat un produs cu un design creativ. Deși o idee foarte populară în străinătate, conceptul nu a mai fost folosit până acum în România, iar gențile au fost realizate de creatoarele Upside Down din Iași. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter