Actualitate

Zi de doliu în Ucraina

Președintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a decretat ziua de duminică, 15 iunie 2014, drept zi de doliu naţional după ce un avion cu 49 de militari la bord a fost doborât, sâmbătă, de separatişti la Lugansk.

”Ziua de duminică este declarată zi de doliu național pentru militarii noștri. Este o mare pierdere nu doar pentru familiile victimelor, ci și pentru întreaga țară. Ucraina este în suferință, dar noi vom continua lupta pentru pace”, se arată într-o declarație a serviciului de presă al Președinției ucrainene, potrivit Realitatea.md.

Totodată, președintele ucrainean a convocat Consiliul Național de Securitate și i-a însărcinat pe membrii Guvernului să acorde ajutor familiilor celor morți. ”Toți cei care sunt implicați în acest act terorist cinic de asemenea amploare va fi cu siguranță pedepsit. Teroriștii vor primi un răspuns adecvat”, se arată în același document.


Avion cu 49 de soldați, doborât de separatiști

49 de soldaţi ucraineni au murit sâmbătă după ce un avion militar cargo al forţelor aeriene a fost doborât de separatişti în oraşul Lugansk. Informaţia a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt din cadrul armatei ucrainene, Vladislav Selezniov.


Un avion de tip Iliuşin-76 s-a prăbuşit în această noapte pe aeroportul din Lugansk, în timp ce efectua o manevră de aterizare. Aparatul de zbor transporta soldaţi ucraineni, tehnică şi echipament militar. Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, aeronava a nimerit sub tirurile militanţilor proruşi.

Proteste în fața ambasadei Rusiei la Kiev


Proteste violente au avut loc sâmbătă seara la ambasada Rusiei de la Kiev, unde aproximativ 300 de persoane au reuşit să dea jos steagul rus de pe clădire, să răstoarne maşini şi să spargă mai multe geamuri ale reprezentanţei.

Protestatarii au cerut întreruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia. La faţa locului au mers ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov şi ministrul de Externe Andrei Deşciţa care a declatat însă că Ucraina "nu poate" întrerupe relaţiile diplomatice cu Rusia. "Dacă Rusia va continua asta (n.r. incursiunile pe teritoriul Ucrainei), vom fi nevoiţi să întrerupem relaţiile. Însă în prezent acest lucru nu este necesar, deoarece întreruperea relaţiilor diplomatice este ultimul punct în relaţiile cu Moscova", a afirmat Deșcița, conform Mediafax.


Potrivit lui Deşciţa, rechemarea diplomaţilor ucraineni de pe teritoriul Rusiei şi expulzarea diplomaţilor ruşi din Ucraina ar avea consecinţe grave, printre care imposibilitatea de a-i susţine şi apăra pe cei 3 milioane de cetăţeni ucraineni care se află în Rusia.

Proteste au avut loc sâmbătă seara și în faţa ambasadei Ucrainei de la Moscova, unde 200 de protestatari s-au adunat cerând eliberarea unor jurnalişti ruşi arestaţi de către autorităţile ucrainene, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului rus de Interne.


Manifestanţii scandau lozinci antifasciste şi agitau pancarte pe care scria "Eliberaţi jurnaliştii", "Nu vă vom ierta uciderea copiilor noştri". Forţele de ordine încearcă să calmeze situația.

Ultimele Stiri
abonare newsletter