Actualitate

Relația dintre Occident și Putin, rezumată într-o singură fotografie

O fotografie realizată în 6 iunie 2014, cu ocazia aniversării „D-Day”, ziua debarcării Aliaților în Normandia, în 1944, și publicată de ziarul britanic „The Independent” ilustrează perfect relațiile tensionate dintre Rusia și Occident în contextul crizei din Ucraina.

Imaginea îi surprinde pe președintele SUA, Barack Obama, președintele francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel, înconjurând-o pe regina Marii Britanii, în timp ce președintele rus, Vladimir Putin stă izolat de restul liderilor politici ai lumii.

În spatele imaginii, Hollande și Markel sunt surprinși discutând, în timp ce Obama o ajută pe regina Marii Britanii să coboare scările. Putin, în schimb, pare să fie marginalizat de ceilalți.


Tensiunile dintre cele două tabere s-au accentuat și mai mult după ce, cu o zi înainte, președintele Rusiei a fost exclus de la întâlnirea G7, dintre liderii celor mai bogate șapte națiuni ale lumii.

Oficialii ucraineni au anunțat că numărul morților, în urma conflictelor dintre Guvern și rebelii pro-ruși, a ajuns la 200 în ultimele săptămâni.


În ciuda acestor divergențe, Putin a purtat o discuție informală cu Obama în timpul cinei, aceasta fiind prima lor întâlnire fată în față de la declanșarea crizei din Ucraina. Șeful Rusiei s-a întreținut, de asemenea, minute bune și cu noul președinte al Ucrainei, Petro Poroshenko. Cei doi au discutat posibilitatea ca Rusia să recunoască alegerile din Ucraina și încetarea focurilor armate.

Într-un comunicat, Kremlinul a declarat că Putin și Poroshenko au făcut apel la oprirea rapidă a vărsării de sânge în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, a afirmat că cei doi lideri consideră necesară „încetarea cât mai rapidă a vărsării de sânge în sud-estul Ucrainei și combaterea acțiunilor de ambele părți, atât a armatei ucrainene, cât și a celor care doresc federalizarea Ucrainei”.


The Independent mai notează că multimilionarul Poroshenko a promis un plan de rezolvare a problemelor din estul Ucrainei de îndată ce va fi investit în funcția de președinte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter