Actualitate

Mii de opozanţi ai monarhiei au manifestat în Spania cerând "Referendum Ya! " pentru republică

Mii de opozanţi faţă de monarhie, mobilizaţi de la abdicarea regelui Juan Carlos, au manifestat sâmbătă la Madrid şi în toată Spania, cerând revenirea la republică printr-un "Referendum Ya", în contextul în care viitorul rege Felipe al VI-lea se pregăteşte să depună jurământul.

"Spania, mâine, va fi republicană", strigau manifestanţii, defilând în centrul Madridului, într-o adevărată maree de steaguri roşii şi/sau violet, culorile celei de a doua Republici spaniole proclamate în aprilie 1931 şi aneantizate de dictatura franchistă în 1939, după trei ani de război civil, informeaza mediafax.ro.

Încă din seara lui 2 iunie, la câteva ore după de Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, şi-a anunţat decizia de a abdica, un val republican şi-a semnalat prezenţa în ţară.


Zeci de partide politice de stânga şi organizaţii cetăţeneşti au îndemnat sâmbătă la noi manifestaţii, reclamând "Un referendum acum!" asupra viitorului monarhiei şi instaurarea celei de a treia Republici. Manifestanţii au invadat străzile în numeroase oraşe, inclusiv în Ţara Bascilor şi Valencia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter