Actualitate

TIFF se apropie de final. Află programul ultimelor două zile de festival

După opt zile pline la Cluj, TIFF se apropie de final. Mai sunt doar două zile de festival.

Câştigătorii competiţiei, alături de invitaţii speciali Debra Winger, Krzysztof Zanussi şi Florin Zamfirescu vor urca pe scena Teatrului Naţional din Cluj sâmbătă, 7 iunie, de la 20.30, la ceremonia de închidere a celei de-a 13-a ediţii. 
Cineastul polonez Krzysztof Zanussi, distins cu Premiul pentru întreaga carieră, se va întâlni cu publicul sâmbătă, de la 18.30, la Cinema Florin Piersic, la proiecția specială a lungmetrajului său de debut, Structura cristalului (1969). Duminică, 8 iunie, de la 17.00, cinefilii îi pot pune întrebări la TIFF Lounge, unde Zanussi va susţine un masterclass. 
Pe actorul Florin Zamfirescu, recompensat cu Premiul de excelenţă TIFF 2014, spectatorii îl pot întâlni sâmbătă, la Cinema Arta, de la 17.30, la proiecţia filmului Năpasta  (1982). 
O surpriză plăcută pentru clujeni, sâmbătă, de la 17.00, va fi prezenţa cântăreţei Angela Similea la TIFF Lounge, alături de echipa scurtmetrajului Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină). 

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din ultimul weekend este „The Short Story of 3D Film”, o prezentare interactivă despre fascinanta istorie a 3D-ului. Evenimentul are loc sâmbătă, de la ora 15.00, la Cinema Florin Piersic.
Un maraton unic, cu trei dintre cele mai populare filme româneşti, văzute de peste 17 milioane de spectatori înainte de 1989, este programat la Cinema Arta pe 7 iunie, de la 19.00: „Trilogia Ardelenilor”. 
Istoricul de film Dominique Nasta, profesoară la Université Libre de Bruxelles, îşi va lansa la TIFF Lounge sâmbătă, de la 12.00, prima lucrare amplă în limba engleză despre cinematografia autohtonă, care acoperă perioada 1911-2011: „Contemporary Romanian Cinema – The History of an Unexpected Miracle” (Wallflower/ Columbia University Press). 


Ultimele două filme programate anul acesta în Unirii Open Air, de la 21.45, îi vor ţine în priză pe spectatori: Expresul zăpezii/ Snowpiercer (7 iunie), cu Vlad Ivanov în distribuție, alături de Ed Harris, Chris Evans sau Tilda Swinton, şi 12 ani de copilărie/ Boyhood, filmul de închidere TIFF (8 iunie), un experiment unic marca Richard Linklater, adus în premieră în România. 

La Casa TIFF, Theory of Mind va anima atmosfera sâmbătă, de la 22.00. Trupa clujeană abordează genuri diferite, inclusiv post-rock, dream pop, psihedelic și experimental.


Duminică, 8 iunie, spectatorii se pot delecta cu unele dintre best of-urile ediţiei, ca Tom la fermă (r. Xavier Dolan), Spuma zilelor (r. Michel Gondry), Străinul de pe malul lacului (r. Alain Guiraudie), Expresul zăpezii (r. Bong Joon-ho), precum și cu toate filmele din secțiunea Midnight Delirium.

Ultimele Stiri
abonare newsletter