Actualitate

ONG-urile acuză că autorităţile îşi fac imagine “pe spatele” copiilor cu autism

Un scandal a izbucnit între autorităţi şi reprezentanţii ONG-urilor care se ocupă cu tratarea copiilor cu autism, pe tema decontării serviciilor psihologice de către stat.

Potrivit noului contract cadru, contract care a fost încheiat între medici şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi care a intrat în vigoare pe 1 iunie, atât copiii cu autism cât şi alţi pacienţi pot beneficia de anumite servicii psihologice decontate de către stat.

Reprezentanţii ONG-urilor, care se ocupă cu tratarea copiilor cu autism, s-au revoltat când au auzit aşa ceva spunând că aceste servicii medicale nu pot fi decontate de către stat pe motiv că nu există specialişti care să aibă contract încheiat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.


Totodată, aceştia afirmă că şi în contractul cadru de pe anul trecut se regăseau aceste servicii medicale, însă decontarea acestora nu a fost niciodată posibilă.

Servicii psihologice decontate de stat

Conform noului contract cadru, pacienţii pot beneficia de terapii psihiatrice, consiliere psihiatrică nespecifică individuală şi familială, psihoterapie de grup (psihoze, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii), psihoterapie individuală (psihoze, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii, tulburări din spectrul autist), psihiatrie terapia cognitiv-comportamentală.


De aceste servicii medicale psihologice pot beneficia atât copiii cu autism cât şi alţi pacienţi. Mai mult de atât, zilele trecute, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei, anunţa că: “acest fapt reprezintă o premieră pentru România”.

Revoltă în rândul ONG-urilor

Reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale, care se ocupă cu tratarea copiilor cu autism, dezmit informaţiile cum că copiii diagnosticaţi cu autism vor putea beneficia de serviciile medicale psihologice decontate de către stat.


Conform acestora, aceste servicii medicale nu pot fi decontate pe motiv că nu există medici specialişti care să aibă contract încheiat cu Casa Naţională se Asigurări de Sănătate.

“În realitate, în România, o proporţie covârşitoare de specialişti sunt angajaţi în clinici, spitale, servicii DGASPC și ONG-uri, neputând astfel încheia contracte individuale cu CJAS-urile, care să le permită subcontractarea acestor servicii în termenul prevăzut. De asemenea, medicii specialişti nu sunt motivaţi să lucreze exclusiv în cabinete private sub contract cu casele de asigurări, singurul statut care le-ar permite subcontractarea acestor servicii”, transmit reprezentanţii Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, federaţiei care este constituită din 19 ONG-uri.


Copiii diagnosticaţi cu autism interferează adesea cu abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur. Autismul este o tulburare a creierului şi tocmai din acest motiv micuţii au nevoie de servicii medicale psihologice.

Conform specialiştilor, semnele autismului se dezvoltă aproape îndotdeauna înaintea împlinirii vârstei de 3 ani, deşi această afecţiune este uneori diagnosticată abia mai târziu.


 

 

 

abonare newsletter