Actualitate

Promisiuni deşarte? Statuia Fecioarei Maria va fi mutată în faţa Bisericii Piariştilor

Mutarea statuii Fecioarei Maria în faţa Bisericii Piariştilor depinde de pietonalizarea străzii Mihail Kogălniceanu, proiect care la rândul lui este condiţionat de rezolvarea problemei locurilor de parcare.

Statuia Fecioarei Maria, amplasată în spatele Bisericii Sfinţilor Petru şi Pavel din cartierul Mărăşti se degradează în fiecare zi din cauză că autorităţile locale nu au alocat bani pentru lucrări de întreţinere a ei. Deşi în ultimii doi ani au fost realizate campanii online pentru mutarea statuii în locul unde a fost amplasată iniţial – în faţa Bisericii Piariştilor, pe strada Universităţii -, Primăria Cluj-Napoca nu a făcut nimic.

Potrivit conducerii autorităţilor locale, statuia va fi mutată totuşi în faţa Bisericii Piariştilor după ce strada Mihai Kogălniceanu va fi făcută pietonală, iar până atunci primarul Emil Boc promite că va aloca bani pentru întreţinerea ei. “Pentru statuia de pe bulevardul 21 Decembrie, propunerea noastră, pe baza analizei Uniunii Arhitecţilor a fost ca odată cu pietonalizarea străzii Mihail Kogălniceanu să fie adusă statuia în faţa Bisericii Piariştilor. Până atunci o să facem lucrări de întreţinere astfel încât să arate decent la fel ca pentru toate monumentele din oraş”, a spus, joi, Emil Boc, în cadrul şedinţei de Consiliu Local. Primarul nu a precizat însă când vor fi alocaţi bani pentru lucrările de întreţinere şi nici despre ce sumă este vorba.


Statui, nerestaurate de 50 de ani

Istoricii din Cluj au precizat de nenumărate ori că cele mai vechi monumente din oraş, cum ar fi statuia lui Donath, obeliscul Carolina din Piaţa Muzeului sau statuia Sfintei Fecioare Maria nu au fost restaurate niciodată în ultimii 50 de ani şi datorită importanţei lor istorice ar merita atenţia autorităţilor. Statuia Sfintei Fecioare a fost realizată în stil baroc, în anul 1744 şi a fost amplasată, iniţial, pe strada Universităţii, în faţa Bisericii Piariştilor. În anul 1959 a fost demontată deoarece conducerea comunistă de atunci a Universităţii nu o agrea. Doi ani mai târziu, la cererea Parohiei Sfântul Petru, monumentul istoric a fost amplasat în spatele bisericii din Mărăşti, unde se află şi astăzi.

Când devine Kogălniceanu pietonală?

La începutul acestui an, Monitorul de Cluj, a semnalat faptul că strada Mihail Kogălniceanu va deveni pietonală atunci când se va găsi soluţia potrivită pentru scoaterea traficului de pe această stradă. “Toată lumea este de acord ca strada să fie pietonală, dar a apărut o problemă în ceea ce priveşte parcările subterane. Din punct de vedere urbanistic s-ar dori ca maşinile să rămână în afară, de aceea ar fi potrivite locaţii precum zona Cimitirului sau strada Avram Iancu”, a declarat, la începutul anului, Szabolcs Guttmann, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania.


Între timp, Primăria Cluj-Napoca a găsit o locaţie pentru construirea unui parking în centru: în Piaţa Ştefan cel Mare. Mai rămân de rezolvat problemele juridice legate de teren pe strada Avram Iancu, unde, de asemenea, autorităţile locale vor să construiască parking.

Ultimele Stiri
abonare newsletter