Actualitate

Cumplita noapte de Rusalii. Două expoziţii aparte

Două expoziții ale Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului sunt deschise la Centrul Cultural Claudiopolis până în 20 iunie.

„Rusaliile negre: Deportatea în Bărăgan” și „Recviem pentru țăranul român. Țăranii și comunismului” sunt cele două expoziții pe care clujenii le pot vizita până în 20 iunie la Centrul Cultural Claudiopolis.

Expoziţia „Recviem pentru ţăranul român. Ţăranii şi comunismul” a fost realizată cu ocazia împlinirii, în martie 2009, a 60 de ani de la începutul colectivizării forţate a agriculturii şi de la începutul calvarului pentru ţăranul roman. Expoziţia reconstituie în documente de arhivă, fotografii de epoca şi mărturii de istorie orală lumea rurala româneasca dispărută sub tăvălugul colectivizării forţate impuse de regimul comunist. Unul din elementele principale ale expoziţiei este harta numeroaselor răscoale ţărăneşti din anii 1949-1962, împotriva colectivizării şi cotelor.


„Rusaliile negre: Deportatea în Bărăgan” se centrează asupra deportărilor din Banat şi Mehedinţi, din vara anului 1951. Momentul reprezintă unul dintre numeroasele proiecte de epurare socială pe care le-a inventat regimul comunist din perioada Gheorghiu-Dej, aflat în plină dominaţie sovietică. În urma unui plan pregătit timp de trei luni, cu precizie diabolică, au fost scoşi din casele lor, pe parcursul nopţii de 18/19 iunie, fără nici un anunţ prealabil, peste 44.000 de oameni, începând cu femeile şi bărbaţii apţi de muncă şi continuând cu familiile lor, compuse din bătrâni de până la 85 de ani şi din copii de toate vârstele (unul din ei, născut abia cu două zile înainte). După un drum tărăgănat, de două săptămâni, zăvorâţi în vagoane de animale (unii copii au murit pe drum), deportaţii au fost depuşi în câteva gări din Bărăgan, de unde camioanele i-au purtat în 18 puncte diferite ale deşertului de stepă. Lăsaţi sub cerul liber, sub soarele năucitor de vară, au trebuit să-şi pregătească pentru început bordeie sub pământ, ca în comuna primitivă. În anii următori şi-au construit case mai arătoase şi au desţelenit pământurile virgine. Au reuşit astfel să-şi procure hrana pentru ei şi pentru animalele din curte, biruind sărăcia şi izolarea. 

Expoziţia „Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan” este alcătuită din 28 de panouri în care sunt expuse cronologic şi tematic: situaţia internaţională din anii 50 (ruperea lui Tito de Kominformul stalinist), elaborarea planului de „dislocare”, alcătuirea „listelor negre”, pregătirea şi executarea deportării, viaţa în Bărăgan, clădirea caselor, procurarea apei şi mâncării, şcoala, munca, înmormântările, în sfârşit „Domiciliul obligatoriu”.


Textele explicative sunt completate de sute de fotografii, hărţi şi obiecte, toate provenind din banca de date a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului

Cele două expoziții de la Centrul Claudiopolis pot fi vizitate până în 20 iunie. Accesul este gratuit și se realizează între orele 9 și 18, doritorii fiind așteptați la intrarea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, str. Moților nr. 26.

Etichete: expozitie
Ultimele Stiri
abonare newsletter