Actualitate

Vasile Pogăcean, omul cu frică de Dumnezeu care l-a “înfundat” pe Uioreanu. Ce spun sătenii din Iclod despre omul de afaceri

Omul de afaceri Vasile Pogăcean, cel care l-a “înfundat” pe Horea Uioreanu, este bine văzut în Iclod, comuna unde locuiește și are sediul firmei Sinai Comimpex SRL pe a cărei siglă tronează steaua lui David, simbol al evreilor și al domniei lui Dumnezeu pe șase direcții: est, vest, nord, sud și sus, jos.

Sătenii spun că Vasile Pogăcean are în jur de 40-45 de ani, este baptist, a candidat pentru postul de primar în urmă cu aproape 10 ani și are două case, dintre care una este la șosea plus o casă de vacanță. Tatăl acestuia are același nume și localnicii sunt siguri că nu Pogăcean “cel bătrân” este implicat în dosarul privind actele de corupție.

Vasile Pogăcean este unul dintre clujenii care a devenit celebru zilele acestea după ce l-a “înfundat” pe Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj. Acesta din urmă a pretins și a primit șpagă de la Pogăcean pentru a-i da mai multe contracte în comuna Iclod și altele aflate în vecinătate.


În Iclod, localitatea unde își are reședința omul de afaceri Vasile Pogăcean și familia acestuia, sătenii păstrează o discreție totală cu privire la caracterul acestuia, viața și afacerile pe care le derulează. Oamenii fie îl respectă, fie se tem să vorbească , fie nu vor să fie implicați în niciun fel în scandalul care planează acum asupra familiei Pogăcean după arestarea capului familiei. “Îl știu pe domnul Pogăcean, dar nu vreau să spun nimic despre el. Știu ce s-a întâmplat, dar nu am nimic de spus”, spune o vânzătoare de la un magazin alimentar din centrul satului. Aproape același lucru îl spun alte trei femei ieșite la o “șuetă” în fața porții. Una dintre ele “scapă” totuși o informație și spune că Vasile Pogăcean are o firmă de tâmplărie undeva aproape de șosea. Doar preotul satului este mai slobod la gură și spune că în scandal este implicat Vasile Pogăcean cel tânăr pentru că cel bătrân are în jur de 80 de ani și este prea în vârstă să se mai ocupe de așa ceva. “Eu nu am de unde să știu ce a făcut acum. Suntem prieteni, dar nu știu ce a făcut, ce s-a întâmplat. Eu știu că cel tânăr este arestat că bătrânul e mai bătrân decât mine. Eu am 68 de ani, deci bătrânul trebuie să aibă în jur de 72 de ani”, afirmă preotul din sat. Despre Pogăcean “cel tânăr” precizează că are în jur de 40 – 45 de ani și că a candidat pentru funcția de primar în urmă cu vreo 10 ani.

Sinai Comimpex, afaceri sub steaua lui David

Preotul mai spune că Vasile Pogăcean a făcut lucrările de canalizare și introducere a apei în comună prin firma pe care o deține. Despre firma omului de afaceri din Iclod, preotul spune că Pogăcean a pornit cu firma de tâmplărie și apoi și-a extins afacerile în construcții și instalații. “Aici în comună este om bine văzut, este copil de omenie”, adaugă preotul satului.


La firma Sinai Comimpex din Iclod la ora amiezii curtea era pustie, portarul lipsea din post, nici urmă de angajați sau muncitori, iar ușa de acces în clădirea de birouri era încuiată. Singura dovadă că este afacerea familiei este sigla pe care se află numele Sinai Impex SRL. Un element inedit este faptul că sigla firmei este formată din steaua lui David, în mijlocul unei flori cu petale rotunde stilizate. Steaua lui David este simbol al evreilor. De asemenea, cele șase vârfuri ale triunghiurilor simbolizează domnia lui Dumnezeu pe cele șase direcții: est, vest, nord, sud, sus, jos.  

Totuși, la un moment dat din curte a ieșit un BMW X5 din care a coborât un tânăr în jur de 20 de ani, cel mai probabil un membru al familiei Pogăcean, dar când a aflat că trebuie să stea de vorbă cu presa a spus că nu are nimic de declarat, s-a urcat din nou în autoturism și a plecat.


La Primărie, pustiu la orele amiezii

Nici la sediul Primăriei nu era prea mare forfotă la ora amiezii, doar două funcționare își făceau de lucru la o masă amplasată strategic chiar la intrarea în clădire. Primarul Emil Pîrțoc și-a terminat treaba cu câteva ore mai repede decât de obicei și a plecat, nu se știe unde. “Domnul primar nu este, a plecat. Acum toată lumea vrea să vorbească cu el. Nu este nimeni din conducere, sunt toți plecați”, a spus una dintre funcționare. La plecare, ea a ținut să precizeze că Pogăcean cel bătrân este bolnav și că este mai bine să fie lăsat în pace, mai ales că el nu știe ce s-a întâmplat în familie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter