Actualitate

Micii româneşti ajung din vară pe grătarele străinilor

Micii românești vor putea fi exportați pe piața Uniunii Europene din luna iunie, a anunţat vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Micii românești vor putea fi comercializați și exportați pe piața Uniunii Europene din primele zile ale lunii iunie, imediat după publicarea regulamentului privind includerea aditivilor folosiți în prepararea pastei de mici în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Anunţul a fost făcut astăzi de vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


„Regulamentul european prin care se permite utilizarea aditivilor în prepararea micilor românești, respectiv bicarbonatul de sodiu și carminul, va fi publicat în primele zile din luna iunie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În aceste condiții, micii românești nu mai au nicio problemă și vor putea fi exportați în spațiul comunitar”, a declarat Constantin pentru Agerpres.

Dosarul autorizării aditivilor bicarbonat de sodiu și carmin la prepararea mititeilor românești mai trebuia să primească, la mijlocul lunii mai, acordul Parlamentului și al Consiliului European, după ce decizia cea mai importantă a fost luată în data de 10 martie în Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH), prin obținerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislația actuală a Uniunii Europene.


Potrivit datelor furnizate de Federația Pro Agro, în România se consumă anual între 20.000 și 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter