monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Joe Biden, la Palatul Cotroceni. Declaraţiile vicepreşedintelui SUA şi ale preşedintelui Băsescu - LIVE TEXT

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a fost primit la Palatul Cotroceni, fiind întâmpinat de către preşedintele Traian Băsescu. Traian Băsescu a declarat că a discutat cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, despre nevoia ca România să îşi consolideze statul de drept, ca premisă a realizării la parametrii maximi a parteneriatului cu Statele Unite ale Americii.

sursa foto: rogca.org

Declaraţiile lui Traian Băsescu:

Am discutat principalele subiecte de pe agenda bilaterală şi de pe agenda regională. Afirm că după intrarea României în NATO şi UE parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA este pentru noi a treia realizare politică de după Revoluţie.

Am discutat despre nevoia ca în România să consolidăm statul de drept. Statul de drept ca o premisă a avansului în realizarea la parametri maximi a parteneriatului cu SUA.


Am mulţumit vicepreşedintelui Biden pentru reacţia imediată pe care au avut-o SUA la momentul declanşării conflictului din Ucraina prin suplimentarea forţelor care să fie gata să participe la orice fel de misiune, mai ales la cea de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică. SUA îşi respectă cuvântul.

Am discutat despre vulnerabilităţile la Marea Neagră. A fost analizată dependenţa energetică exagerată de gazele din Rusia.


Declaraţiile lui Joe Biden:

Mulţumesc pentru angajamentul pentru parteneriatul transatlantic. De fiecare dată sunt uimit de progresul pe care l-aţi realizat. Într-o singură generaţie, ţara s-a ridicat de la tiranie ca să se alăture puterilor libere şi celei mai puternice alianţe, NATO.

Vom deschide situl de amplasare a sistemului antirachetă de la Deveselu. Încurajăm România să continue eforturile de ridicare a bugetului apărării la 2% din PIB.


Preşedintele SUA apreciază alianţa cu România. Unul dintre motivele principale ale venirii mele a fost ca de pe pământul românesc să spun că vom onora articolul 5 din tratatul NATO, este o obligaţie sacră. Niciun aliat NATO nu este singur, noi ne protejăm unii pe alţii.

Agresiunea din Crimeea ne aminteşte de ce avem nevoie de NATO şi de ce România face parte din NATO.


Alegerile din Ucraina sunt o posibilitate ca ei să decidă viitorul lor. Toate ţările trebuie să folosească influenţa lor ca să creeze un mediu pozitiv astfel încât ucrainenii să poată vota liber. Dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina trebuie să aplicăm sancţiuni mai puternice Rusiei.

În România e în joc mai mult decât securitatea fizică, e o şansă de viaţă în libertate, prosperitate şi demnitate.


Eu şi preşedintele SUA apreciem eforturile dvs pentru a consolida şi proteja statul de drept în România.

Alianţa noastră este puternică şi datorită dumneavoastră. Viitorul este al nostru.Dumnezeu să binecuvânteze România, America şi să protejeze trupele noastre!

Joe Biden a ajuns la Cotroceni cu o întârziere de un sfert de oră faţă de ora programată.

Şeful statului l-a întâmpinat pe Biden la intrarea în palat, în Holul de onoare.

Traian Băsescu şi Joe Biden au dat mâna în faţa jurnaliştilor şi au făcut fotografia oficială.

”Nu ne-am mai văzut de mult”, i-a spus în engleză preşedintele Traian Băsescu vicepreşedintelui Statelor Unite, iar Joe Biden a răspuns: ”Mă bucur să vă văd”.

Cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de discuţii în plenul delegaţiilor oficiale. Din delegaţia României mai fac parte miniştrii Titus Corlăţean şi Mircea Duşă şi secretarul de stat Bogdan Aurescu.

În jurul orei 10.45, preşedintele Băsescu şi vicepreşedintele Biden au programată o declaraţie de presă comună, în grădina Palatului Cotroceni.