Actualitate

Viktor Orban se pronunță din nou pentru autonomia minorității maghiare din Transcarpatia

Premierul ungar Viktor Orban s-a pronunțat din nou pentru autonomia minorității maghiare din regiunea ucraineană Transcarpatia, la mai puțin de o săptămână după ce a provocat o dispută diplomatică între Budapesta, Kiev și Varșovia.

''Statul ungar în ansamblul său susține cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpatia'', a spus șeful guvernului de la Budapesta într-un interviu acordat vineri seară postului de televiziune publică M1.

Între 150.000 și 200.000 de persoane de origine maghiară trăiesc în Ucraina, în marea majoritate în Transcarpatia. Ele reprezintă o minoritate semnificativă (13%) a acestei regiuni ucrainene frontaliere cu România, Ungaria și Slovacia. ''O Ucraină stabilă și democratică este în interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabilă și democratică dacă nu le acordă drepturi minorităților și comunităților naționale care trăiesc acolo'', a adăugat Orban.


Declarațiile premierului ungar survin la o săptămână după unele similare făcute în discursul său de învestitură rostit în parlamentul de la Budapesta, după ce partidul său, Fidesz, a câștigat alegerile parlamentare din luna aprilie. Șeful diplomației ungare, Janos Martonyi, a precizat miercuri că în discursul său Viktor Orban nu s-a referit la autonomia 'teritorială' a etnicilor maghiari din Ucraina.

În interviul pentru postul M1, Orban a menționat că există în Europa mai multe forme de autonomie și că maghiarii din Transcarpatia trebuie să precizeze pe care dintre ele le solicită.


Ambasadorul Ungariei la Kiev a fost convocat marți de Ministerul de Externe ucrainean pentru a oferi explicații despre declarațiile lui Viktor Orban din timpul discursului său de învestitură, în timp ce premierul polonez Donald Tusk a calificat drept ''regretabile'' remarcile omologului său ungar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter