monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Preşedintele Consiliului de Mediere la Cluj: Decizia CC legată de mediere, distrugătoare pentru cetăţean

Preşedintele Consiliului de Mediere din România, Dorin Bădulescu, susţine că decizia CC care a declarat neconstituţională obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii este "distrugătoare pentru cetăţean", adăugând că aşteaptă motivarea Curţii.

Întrebat, joi, la Cluj-Napoca, la cea de-a doua ediţie a Galei Excelenţei în Mediere, cum comentează decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii, preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin Bădulescu, a spus că decizia CC se bazează pe o anumită concepţie juridică.

"Decizia CC se bazează pe o anumită concepţie juridică şi aşteptăm motivarea pentru a vedea ce se poate îndrepta. Medierea funcţionează, suntem un corp de 10.000 de mediatori care avem ce face. A fost o bucăţică din mediere care presupunea o gratuitate pentru cetăţean şi nu am înţeles de ce s-a ajuns în această situaţie şi să fie declarată neconstituţională, pentru că era un lucru benefic şi gratuit pentru cetăţean. Se presupune că toate legile trebuie să apere cetăţeanul. Decizia CC nu este una distrugătoare pentru mediatori, este una distrugătoare pentru cetăţean. Cetăţeanul a pierdut", a spus Bădulescu, citat de Mediafax.


Potrivit acestuia, în urma deciziei CC cetăţeanul este privat de o informaţie "care îi deschidea porţile spre a-şi rezolva singur problemele cu un minim de costuri".

"Din păcate, ajungem într-o situaţie în care eram înainte de anul 2011, când medierea era mai puţin cunoscută. Poate vom găsi soluţii legislative de a scoate de pe rolurile instanţelor şi parchetelor cauze care, efectiv, le încarcă degeaba. Şedinţa de informare era fără onorariu, noi nu câştigam în bani, ca şi profesionişti, câştiga profesia ca notorietate, câştiga sistemul de justiţie prin faptul că mulţi cetăţeni rămâneau în această zonă şi nu mai accesau instanţa", a subliniat Dorin Bădulescu.


La Gala Excelenţei în Mediere au participat peste 200 de mediatori din întreaga ţară, fiind lansat primul anuar al mediatorilor din România, care conţine şi un sondaj despre mediere.

Obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii - inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor, pentru a fi soluţionate astfel conflictele - este neconstituţională, a decis Curtea Constituţională, în 7 mai.


Judecătorii Curţii Consituţionale au admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a două articole din Legea 192∕2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.

Primul articol declarat neconstituţional arată că "dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege".


Totodată, judecătorii CC au decis că este neconstituţional şi articolul conform căruia "instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop".

Decizia din 7 mai este definitivă şi general obligatorie. Aceasta urmează să fie comunicată celor două camere ale Parlamentului, Guvernului şi Curţii de Apel Bucureşti.


Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara, în 8 mai, referitor la faptul că obligativitatea de a participa la şedinţe de informare asupra medierii a fost declarată neconstituţională, că "degeaba încerci să reglementezi prin lege ceva, dacă oamenii nu au încredere în această instituţie".