Actualitate

Omul de afaceri Dorel Tamaş, condamnat la patru ani de închisoare pentru mai multe infracţiuni

Omul de afaceri Dorel Tamaş, dat în urmărire internaţională, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru infracţiuni legate de afaceri imobiliare, iar Doina Scutea, fost decan al Baroului Alba, acuzată că l-ar fi ajutat, a fost achitată, decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nefiind definitivă.

Curtea de Apel Târgu Mureş s-a pronunţat, joi, în dosarul în care au fost trimişi în judecată de DNA omul de afaceri Dorel Cristian Tamaş, fostul decan al Baroului Alba Doina Scutea, acuzată că l-ar fi ajutat să comită mai multe infracţiuni economice, şi alţi inculpaţi - Anca Gherman, Radu Soare, Delia Angela Soare şi Crinela Cătălina Pop.

Astfel, Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat pe Dorel Tamaş la câte doi ani de închisoare pentru două înşelăciuni, la câte un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu două firme, şi la patru ani de închisoare şi doi ani de interzicere a dreptului de a ocupa o funcţie publică, pentru delapidare.


Tamaş va executa în final pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare şi doi ani interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Viorela Bejan, a precizat că omul de afaceri a lipsit de la pronunţare şi, din câte ştie, ar fi plecat din ţară de mai mult timp.


Potrivit unor surse locale, omul de afaceri Dorel Tamaş s-ar afla în Dubai, unde şi-ar fi transferat o parte din avere. De altfel, şi la momentul începerii anchetei pe numele său a fost emis un mandat de arestare în lipsă, întrucât nu a fost găsit.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Alba, Luminiţa Prodan, a declarat, joi, că Dorel Tamaş este dat în urmărire la nivel naţional şi internaţional, existând informaţii că s-ar afla în afara graniţelor României.


"Avem date că această persoană se află în afara graniţelor ţării şi urmează să facem demersuri pe canalele de cooperare internaţională în vederea identificării şi extrădării acesteia pentru executarea pedepsei. Nu am început aceste demersuri pentru că nu am primit încă de la instanţă mandatul de executare a pedepsei închisorii ", a precizat Luminiţa Prodan.

Doina Scutea, fost decan al Baroului Alba, acuzată că l-ar fi ajutat pe Tamaş, a fost achitată privind complicitatea la înşelăciune.


Instanţa l-a obligat pe Tamaş să plătească unei firme, printr-un administrator judiciar, peste două milioane de lei despăgubiri civile şi, în solidar cu ceilalţi inculpaţi, încă aproape 1.000 de lei comisioane bancare către BCR şi 3.000 de lei cheltuieli judiciare.

De asemenea, instanţa a decis confiscarea de la omul de afaceri a sumei de 1.080.000 de lei şi a menţinut măsurile asigurătorii asupra a cinci imobile din Alba Iulia, între care şi un spaţiu comercial.


Hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Potrivit rechizitoriului, în 14 mai 2008, Tamaş, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA şi o societate comercială din Cluj-Napoca au încheiat un antecontract de vânzare cumpărare cu privire la vânzarea Hotelului Continental din oraş. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la zece milioane de euro, din care a fost achitată suma de două milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând să fie plătită la finalizarea vânzării.

 

Cu această ocazie, Tamaş le-a ascuns viitorilor proprietari că în cursul anilor 2001 şi 2003 au fost iniţiate proceduri de retrocedare a acelui imobil, în baza Legii 10/2001, de către Colegiul Reformat Debrecen şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal. De asemenea, Tamaş le-a ascuns viitorilor cumpărători că proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării.

În acest context, Doina Scutea a participat la negocierea contractului, alături de Tamaş, şi, susţinând în mod nereal că reprezintă interesele SC Ardeleana SA în calitate de avocat, le-a creat reprezentanţilor firmei care intenţiona să cumpere hotelul convingerea că imobilul nu are probleme juridice şi că aspectele consemnate în Cartea Funciară corespund situaţiei reale.

După încasarea avansului de două milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 de lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit de 1.488.406 de euro.

În mai 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea Doinei Scutea, iar apoi Curtea de Apel Alba Iulia a dispus obligarea de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter