Actualitate

Ceaiul de muşeţel, izgonit din farmacii

<p><img src="documente/stories/05_mai/04_ziua/04-stand-miod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p />Produsele medicamentoase pe bază de plante nu mai pot fi vândute în farmacii sau magazine, începând cu 1 mai, dacă nu sunt certificate.

 

Într-o farmacie, aproximativ 20% din produse sunt pe bază de plante.


 

Ca urmare a unei directive europene care datează din anul 2004, banalele ceaiuri de muşeţel, sunătoare sau păducel nu mai pot fi comercializate dacă nu au un certificat special. Aceeaşi soartă o au şi suplimentele alimentare pe bază de plante, cum ar fi spirulina.


 

Trebuie “vechime” pe piaţă de 30 de ani


 

Respectiva directivă europeană prevede că producătorii de medicamente pe bază de plante trebuie să solicite înregistrarea medicamentelor conform noii proceduri de înregistrare simplificată. Această procedură simplificată permite ca produsele menţionate să fie înregistrate fără efectuarea de studii clinice şi de siguranţă, pe care le-ar implica o procedură completă de obţinere a unei autorizaţii de comercializare. Potrivit Agerpres, noua procedură prevede însă că, pentru înregistrarea unui nou medicament, solicitanţii trebuie să pună la dispoziţie documentaţia care demonstrează că produsul în cauză nu este dăunător în condiţiile de utilizare specificate şi să aducă dovezi care să ateste că produsul are un istoric de utilizare dovedit, şi anume că a fost utilizat în condiţii de siguranţă timp de cel puţin 30 de ani, dintre care 15 ani în UE.


Directiva privind medicamentele pe bază de plante, adoptată de Parlamentul European şi Consiliu la data de 31 martie 2004, a acordat producătorilor de medicamente o perioadă de tranziţie de şapte ani, care a expirat în data de 30 aprilie 2011, pentru a-şi înregistra produsele tradiţionale pe bază de plante aflate pe piaţa UE în momentul intrării în vigoare a directivei.

 


Costul autorizării, cîteva mii de euro

 

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Anca Crupariu, a declarat că România a inclus aceste prevederi încă de la elaborarea Legii 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. “Ceaiurile sunt suplimente alimentare şi, potrivit Directivei europene, cei care le comercializează nu au voie să specifice indicaţii pentru anumite afecţiuni. Dacă doresc acest lucru trebuie să-şi întocmească un dosar pentru autorizare, la fel ca şi pentru alte suplimente nutritive. Costul autorizării ajunge la câteva mii de euro”, a precizat Anca Crupariu, citată de Agerpres.

La rândul lor, producătorii de medicamente tradiţionale pe bază de plante spun că autorizarea va duce la creşterea preţurilor acestor produse.

 

Farmaciştii sunt de acord cu această directivă

 

Farmaciştii clujeni consideră binevenită această măsură. Adelaida Haiduc, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj afirmă că pacientul trebuie informat printr-un prospect al medicamentului şi este indicat ca pe piaţă să iasă doar produse certificate. Ea a mai precizat că este important pentru pacienţi să fie informaţi că produsele pe bază de plante sunt doar adjuvante şi nu ajută la tratarea unei boli. Într-o farmacie, aproximativ 20% din produse sunt pe bază de plante.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter