Actualitate

Fântâna ghinioanelor. Arteziana din Piaţa Unirii rămâne spartă şi vara aceasta

Arteziana din Piaţa Unirii funcţionează doar parţial în momentul de faţă din cauza problemelor la instalaţia de apă şi a degradării structurii din piatră.

Fântâna din Piaţa Unirii rămâne spartă şi funcţională doar parţial în vara aceasta din cauză că licitaţia pentru începerea lucrărilor de reparaţii trebuie reluată. Acum fântâna arată jalnic: structura din piatră este spartă şi instalaţia de apă are probleme astfel că doar câteva ţâşnitoare sunt funcţionale.

În luna februarie a fost lansat anunţul pentru organizarea primei licitaţii pentru repararea fântânii, dar nu a fost desemnată nicio firmă câştigătoare. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, ofertele depuse până la sfârşitul lunii martie au fost considerate neconforme şi din acest motiv, acum este reluată licitaţia. De câteva zile, a fost postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, anunţul pentru reluarea licitaţiei. Data limită pentru depunerea ofertelor este 26 mai, urmând ca lucrările să înceapă undeva în vară, dacă nu există contestaţii şi dacă, de această dată, ofertele sunt declarate conforme.


Repararea fântânii durează trei luni

Potrivit caietului de sarcini, lucrările trebuie realizate în termen de trei luni, ceea ce înseamnă că cel mai devreme în această toamnă fântâna arteziană va fi reparată şi va avea o altă înfăţişare.

Valoarea lucrărilor a fost estimată la 282.351 lei, suma totală fiind defalcată astfel: 16.000 lei pentru proiectul tehnic, aproximativ 5.300 lei (adică 2% din valoarea totală) reprezintă diverse şi neprevăzute, iar valoarea lucrărilor propriu zise este de 261.024 lei fără TVA. Banii pentru repararea fântânii vor fi alocaţi din bugetul local. În stabilirea câştigătorului, criteriul de care se va ţine cont este preţul cel mai scăzut, iar licitaţia se va organiza offline. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, termenul de execuţie a lucrărilor este de trei luni de la semnarea contractului.


Anul şi reparaţia la fântână

Fântâna din Piaţa Unirii s-a deteriorat aproape în fiecare an, din momentul în care a fost pusă în funcţiune, în 2009. Costul realizării acesteia fost de 1 milion lei şi a fost construită în acelaşi timp cu lucrările de reamenajare a Pieţei Unirii. La doi ani după inaugurare, structura din piatră a fântânii s-a stricat şi a fost nevoie de lucrări de intervenţie care au costat 30.000 lei. Reparaţiile au fost realizate de Iridium, firma care a construit fântâna. Un an mai târziu, în vara lui 2012, fântâna s-a crăpat în două locuri şi a fost oprită. Atunci au fost făcute câteva lucrări de reparaţii, din bani publici. 

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a organizat o licitaţie pentru repararea fântânii din cauză că Iridium a intrat în insolvenţă şi nu a mai putut respecta prevederile din contract şi anume remedierea eventualelor defecţiuni apărute pe parcurs. După încheierea licitaţiei, a fost încheiat un contract în valoare de aproximativ 240.000 lei. Anul acesta, fântâna are iarăşi nevoie de reparaţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter