Actualitate

Acte falsificate şi tunuri pe banii statului, în două comune din Cluj

Verificările efectuate în legătură cu implementarea unor proiecte finanțate în perioada 2006 – 2012 în cadrul „Programului de dezvoltare a infrastructurii și a unor baze sportive din spațiul rural” au scos la iveală nereguli şi în localităţile clujene Cheia, Aghireş şi Mihai Viteazu.

Localităţile Cheia şi Mihai Viteazu au aplicat pentru obiectivul „Extindere și reabilitare rețea distribuție, rețea de canalizare menajeră”, aprobat în anul 2006. Contractul pentru aceste lucrări a fost câştigat prin licitație deschisă de societatea Boccardo Entreprise SRL.

Firma nu a folosit însă utilaje și personal propriu pentru execuția lucrărilor, acestea fiind realizate, în subantrepriză, de societăţile Ardeal Trust SRL și Roinstpipe SRL, se arată în nota de informare a Corpului de Control.


Astfel, Boccardo Entreprise SRL a încasat de la Primăria Comunei Mihai Viteazu suma de 1,8 milioane de lei și a plătit către subcontractanți în total suma de 937.000 de lei, obţinând astfel un avantaj patrimonial în procent de 49% din suma cheltuită de la bugetul de stat, se arată în nota de informare.

Aceeaşi procedură a fost folosită şi în cazul proiectului „Modernizarea stadionului din comuna Mihai Viteazu, județul Cluj”. Lucrările de execuţie au fost atribuite societăţii Simcris SRL, care însă a subcontractat execuția tuturor lucrărilor la doar o zi după încheierea contractului, deși prin oferta transmisă Primăriei Comunei Mihai Viteazu și-a asumat obligația de a executa lucrările de construcții exclusiv prin mijloace proprii. Simcris SRL  a încasat de la Primăria Comunei Mihai Viteazu în jur de 800.000 de lei şi a achitat către societatea care a executat în realitate lucrările suma de 753.000 de lei, obținând un avantaj patrimonial în cuantum de circa 45.500lei.


Falsificare de documente

Verificările au mai scos la iveală că primarul comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng, a falsificat copia unei hotărâri emise de consiliul local, pentru a obţine astfel finanţarea de la bugetul statului pentru modernizarea stadionului din comună. Astfel, Ioan Zeng a modificat valoarea cofinanţării aprobate pentru realizarea proiectului de la 145.219 lei la 182.989 lei. Primarul din Mihai Viteazu a reuşit în acest fel să îi inducă în eroare pe reprezentanții Comisiei privind determinarea oportunității, eligibilității și aprobării proiectelor și a obținut, în mod injust, de la bugetul statului suma de 472.500 lei.

Cerinţe exagerate şi documentaţie lipsă

În nota de informare a Corpului de Control se mai arată că cererea de finanţare a proiectului „Modernizare bază sportivă în localitatea Aghireșu — Fabrici, comuna Aghireșu, județul Cluj”, depusă în anul 2008, a fost aprobată cu toate că documentaţia nu era completă. Proiectul a primit o finanţare de puţin peste 500.000 lei.


Ulterior, contractual de execuţie pentru acest proiect a fost atribuit către asocierea formată din C&A Proiect SRL și Siva Prodcom SRL. „Autoritatea contractantă a stabilit, în Fișa de date a achiziției, criterii de calificare sau selecție nejustificat de mari în raport cu natura și complexitatea contractului de achiziție publică ce urma să fie atribuit, precum cerința ca indicatorul financiar să depășească cota de 600% pentru prestatorul serviciilor de proiectare, iar cifra de afaceri să fie de aproximativ 6 ori mai mare decât valoarea totală estimată a contractului de achiziție”, se explică în nota de informare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter