Actualitate

UPDATE: Prezență la vot de 80% la Lugansk și de 40% la Donețk la REFERENDUMUL din estul Ucrainei

Referendumul ilegal organizat de separatişti proruşi în estul Ucrainei asupra independenţei "republicii populare" autoproclamate formată din regiunile Doneţk şi Lugansk, a început duminică. Până la ora 15.00 prezența la vot a fost de 80% la Lugansk și de 40% la Donețk.

Referendumul separatiștilor proruși din estul Ucrainei a început Referendumul separatiștilor proruși din estul Ucrainei a început

UPDATE 15.35: Prezență la vot de 80% la Lugansk și de 40% la Donețk

Participarea la referendum este de 80% în regiunea Lugansk și 40% în regiunea Donețk, potrivit organizatorilor acestei consultări populare considerate ilegale de către Kiev și Occident.


''Participarea este foarte mare în Lugansk, la unele secții de votare aceasta este de circa 90%. În medie, în regiune rata de participare a depășit 80%'', a declarat liderul ”Frontului popular” din Lugansk, Aleksei Cimilenko, potrivit Agerpres.

În regiunea Donețk, conform aceleiași agenții care citează o sursă a comisiei electorale a autoproclamatei 'republici populare Donețk', au votat în jur de 40% din alegători.


Peste şapte milioane de ucraineni din estul ţării sunt chemaţi să voteze pentru a decide situaţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, un lucru care ar putea să conducă la secesiunea acestei părţi a ţării.

-----------------


În total, peste 1.500 de centre de votare au fost organizate în cele două regiuni din Estul Ucrainei şi aproximativ trei milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru referendum, fără ca acestea să aibă vreun element de siguranţă. Oamenii se tem însă că un atac al armatei ucrainene ar putea împiedica populaţia să iasă la vot.

Țin cu dinții de referendum


Separatiștii proruși din estul Ucrainei au ignorat sfatul Rusiei, acuzată că se află în spatele tensiunilor separatiste, care le-a cerut militanţilor proruşi să amâne organizarea votului și au continuat organizarea lui.

Uniunea Europeană a avertizat și ea recent că organizarea acestui referendum, privind independență acestor regiuni, agravează situaţia.


Și Statele Unite ale Americii au reafirmat sâmbătă seara că nu vor recunoaşte rezultatul votului organizat duminică de către separatişti proruşi în estul Ucrainei, care ar putea conduce la secesiunea acestei părţi a ţării.

Aceste scrutine sunt "ilegale în virtutea dreptului ucrainean şi sunt o tentativă de creare a unor disensiuni şi tulburări", a declarat Jen Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, citată într-un comunicat.

Confruntări la Slavinask

 Mai multe schimburi de focuri au avut loc la Slaviansk, oraş bastion al separatiştilor, unde rafalele de mitralieră s-au auzit toată sâmbătă noaptea. Ostilităţile dintre separatişti şi armată au avut loc în apropierea unui punct de control instalat de militanţii proruşi.

Printre gloanţe, oamenii sunt aşteptaţi la urne. „Dacă oamenii decid că vor să se alăture Federaţiei Ruse, atunci ne vom uni cu Federaţia Rusă”, a spus Veaceslav Ponomariov, liderul separatiştilor din Slaviansk.

Ultimele Stiri
abonare newsletter