monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Patronii Fany şi şefa ARR au fost trimişi în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a patru persoane.

Patronii Fany şi şefa ARR au fost trimişi în judecată

Ştefan Eronim Cadar, asociat în cadrul Fany Cluj Napoca a fost arestat preventiv pentru dare de mită în formă continuată; spălare de bani; fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator; punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, în formă continuată; punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr de înmatriculare fals, în formă continuată.


Olezia Cadar, soţia lui Ştefan Cadar şi asociat şi administrator la Fany Cluj Napoca şi Daniela Dobrilă, director la Direcția Licențe din cadrul ARR București au fost arestate la domiciliu.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Olezia Cadar a fost reţinută pentru dare de mită în formă continuată; spălare de bani; fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator; punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat; punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere de înmatriculare false.

Daniela Dobrilă a fost reţinută pentru luare de mită în formă continuată; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații; complicitate la spălare de bani;
fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator.

În stare de libertate, a fost reţinut Ovidiu Paul Kelemen, șef atelier auto la Fany, care este cercetat pentru punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, în formă continuată şi punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr de înmatriculare fals, în formă continuată.  

În sarcina SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de dare de mită; spălare de bani; fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu

La data de 29 noiembrie 2013, la nivel național s-a declanșat procedura de licitație pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele județene de transport pentru perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2019.

În acest context, inculpații Cadar Eronim Ștefan și Cadar Olezia, asociat și respectiv asociat - administrator al societății Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela, director la Direcția Licențe și Autorizări din ARR București, pentru ca, prin prisma funcției deținută de aceasta, să le înlesnească câștigarea unui număr cât mai mare de trasee din cele scoase la licitație.

Tot la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela ar fi apelat cei doi oameni de afaceri, pentru a obține acte necesare câștigării procesului intentat împotriva Consiliului județean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitație a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj.

În vederea câștigării licitației, inculpatul Cadar Eronim Ștefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la București pentru „a rezolva” din timp licitația, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilă Daniela.

Pentru sprijinul promis în câștigarea licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi acceptat și ar fi primit de la inculpații Cadar Eronim Ștefan și Cadar Olezia, bunuri și bani cu titlu de mită. Astfel, în perioada noiembrie – decembrie 2013, soții Cadar, nemijlocit sau prin intermediar, ar fi remis inculpatei Dobrilă Daniela suma de 10.000 lei, un autoturism marca Volkswagen Polo aparținând societății Fany Prestări Servicii SRL, contravaloarea unui televizor Samsung, un set de boxe audio, un mp3 player și mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de 34.550 lei).

În același scop, inculpata Dobrilă Daniela ar mai fi pretins de la cei doi inculpați remiterea a două laptopuri marca Apple, în valoare de aproximativ 15.000 lei, echivalent a 3500 euro.

În vederea achiziționării televizorului pretins de inculpată, Cadar Ștefan s-ar fi deplasat în repetate rânduri la mai multe magazine din București, însă nu a reușit să realizeze achiziția, deoarece pretențiile inculpatei Dobrilă Daniela legate de performanțele aparatului ar fi tot crescut. Dacă inițial televizorul vizat era unul marca Samsung la promoție, al cărui preț se ridica la 2.000 lei, pe măsură ce aparatul era căutat pentru achiziție, inculpata ar fi solicitat ca acesta să fie mai performant(3D, cu diagonală mai mare, din ultima generație de televizoare Samsung 8000, fără telecomandă), al cărui preț se ridică pe piață la suma de 8.000-9.000 lei. Cum televizorul nu a fost găsit de inculpatul Cadar Ștefan în timpul celor 3 căutări consecutive efectuate la magazinele de profil din câteva mall-uri din capitală, acesta ar fi lăsat inculpatei Dobrilă Daniela contravaloarea televizorului pentru ca funcționara să facă achiziția atunci când aparatul era găsit.

Televizorul ar fi fost efectiv cumpărat la data de 5 decembrie 2013 cu suma de 6.299 lei.

La data de 18 noiembrie 2013, pentru a se ascunde proveniența ilicită a autoturismului VW Polo, acesta ar fi fost înmatriculat pe numele tatălui inculpatei Dobrilă Daniela (ce nu deținea permis de conducere la acea dată), fiind emise, în acest sens, în numele SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, o factură și o chitanță, prin care se atesta o operațiune comercială de vânzare - cumpărare.

Consecutiv acestor activități, inculpata Dobrilă Daniela ar fi întreprins demersurile necesare și ar fi emis un act (punct de vedere al A.R.R), datorită căruia, la data de 25.11.2013, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al Consiliului Județean Cluj, soluție favorabilă SC Fany Prestări Servicii SRL. Consecința directă a acestei hotărâri, urmărită de soții Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitație a unor trasee de transport persoane.

În vederea câștigării licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim Ștefan date confidențiale, ce nu sunt destinate publicității, din bazele de date ale instituției unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalți operatori de transport persoane, concurenți ai societății Fany Prestări Servicii SRL (privind flota de mașini, vechimea acestora, gradul de confort), favorizând astfel, societatea comercială a inculpatului, în procedura de licitație.

La data de 19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de Consiliului Județean Cluj, după analizarea actelor transmise de ARR București, a constatat că există erori privind introducerea unor parametri în sistem, în sensul că datele privind atribuirea au fost analizate pe trasee individuale și nu pe grupe de trasee, opinând în continuare că licitația trebuie anulată, însă luarea unei decizii a fost amânată pentru a doua zi.

Aflând de posibilitatea anulării licitației care ar fi atras demararea unei proceduri în care punctajele erau defavorabile societății sale, inculpatul Cadar Eronim Ștefan ar fi luat legătura cu inculpata Dobrilă Daniela și i-ar fi cerut din nou sprijinul, convenind să se întâlnească într-un local din Brașov. În contextul acestei întâlniri, inculpatul Cadar Eronim Ștefan a cumpărat un mp3 player pentru fiul inculpatei Dobrilă Daniela, în valoare de 250 lei și i-a promis acesteia că-i va duce fiul la schi în Austria, în timpul vacanței de iarnă (lucru care s-a și întâmplat la finele lunii ianuarie 2014).

Cu această ocazie, inculpata ar fi luat legătura telefonic cu unul din membrii comisiei și i-ar fi cerut să procedeze la finalizarea atribuirii exact pe varianta stabilită de Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională (CNMSI), fără modificări, asigurându-l că, este perfect legal.

Decizia finală a Comisiei paritare a fost luată în data de 23 decembrie 2013 și validată de Consiliul Județean Cluj în ședința din aceiași zi, stabilindu-se varianta agreată de inculpați.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului și indisponibilizarea sumelor de 53.800 lei, 44.700 euro, 370 lire sterline și 800 USD, aparținând inculpatei Dobrilă Daniela în vederea confiscării.

Totodată, s-a dispus și instituirea sechestrului asigurator asupra autovehiculului Volkswagen Polo, aparținând inculpatei Dobrilă Daniela în vederea confiscării speciale.