Actualitate

Misiune în Rusia cu avion românesc

Statele Unite şi Norvegia folosesc un avion românesc de tip Antonov pentru zboruri de observaţie în spaţiul aerian al Rusiei.

Misiunea, aprobată în cadrul Tratatului „Cer Deschis”, a început luni şi va dura patru zile şi are loc în contextul crizei din Ucraina.

"În cursul zborului pe o rută coordonată, specialişti ruşi de la bordul avionului românesc de observaţie (de tip) An-30 vor controla observarea strictă a parametrilor coordonaţi şi utilizarea echipamentului de monitorizare prevăzut de Tratatul Cer Deschis", a declarat pentru Itar-Tass Serghei Rîjkov, şeful Centrului naţional rus pentru reducerea ameninţării nucleare.


Potrivit lui Rîjkov, avionul de tip Antonov-30 nu este conceput să fie înarmat cu vreun tip de armament. Echipamentul de observaţie montat la bord respectă certificarea internaţională necesară, la care participă şi specialişti ruşi, relatează Mediafax.

Tratatul „Cer Deschis” a fost semnat în 1992 de 34 de state şi prevede efectuarea unor astfel de zboruri de observaţie, pentru prevenirea sau rezolvarea unor situaţii de criză. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter